Det var under vårterminen som en pojke gjorde en Hitlerhälsning i korridoren på en skola i kommunen. En personal bevittnade hur pojken gjorde hälsningen och samtidigt sa ”sieg heil”. Detta ska inte ha riktats mot någon särskild, men i närheten fanns 15-20 andra elever som troligtvis sett vad pojken gjorde.

Pojken kallades till rektorn som ifrågasatte hans agerande, varpå han ska ha svarat att eftersom det inte fanns några judar eller zigenare närvarande kunde ingen kränkas. Rektorn utdelade en varning och talade om att vårdnadshavaren skulle kontaktas.

Då utbrast pojken i ett vrål, slängde sina böcker och rusade mot rektorn. En lärare som fanns i rummet gick emellan och blev då nedbrottad på golvet och pojken tog strypgrepp på läraren och tryckte ner denne hårt.

Både läraren och rektorn uppfattar att läraren låg så i 20-30 sekunder innan pojken släppte greppet.

Pojken själv berättar att Hitlerhälsningen i själva verket var en ”high five” till en kompis, och har angett att han erkände hälsningen för rektorn eftersom han inte orkade argumentera emot.

Misshandeln av läraren har han dock erkänt och menar att han fick panik när läraren försökte lyfta bort honom från rektorn.

Pojken döms till 35 timmars ungdomstjänst och ska utge skadestånd på 8 500 kronor till läraren.