Polisen kontaktades av en person vid klockan 14.22 på onsdagen. Personen hade då hittat en lättklädd pojke i tioårsåldern i snön längs med länsväg 127.

Pojken fördes med ambulans till sjukhus rejält nedkyld, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen i region öst.

En stund efter det första samtalet ringde ytterligare en person till polisen och uppgav att en kvinna hade setts tillsammans med pojken. Även kvinnan och flickan som var med henne, ska ha varit mycket lättklädda. Senare ska det ha visat sig röra sig om pojkens mamma, som var i 35-årsåldern, och hans åttaåriga syster.

Flera polispatruller åkte till området för att söka efter kvinnan och flickan. Vid 16.30-tiden fick polisen reda på pojkens identitet. Senare gick polisen ut med att alla tre personer bor på asylboendet på Hotell Ljunga Park.

Polisen satte in helikopter från Göteborg men den insatsen fick avbrytas på grund av kraftigt snöfall.

Det var mycket tråkigt. En helikopter kan ju söka med värmekamera och hitta personer även om det är mörkt.

Vid klockan 02.50 hittades mamman och systern av hundpatruller i samma område där pojken hittades. De fördes till sjukhus kraftigt nedkylda. Pojken ska ha lindriga skador medan flickan är allvarligt skadad.

Mamman dödförklarades senare på Höglandssjukhuset. Dottern vårdas på intensivvårdsklinik men ska flyttas till barnkliniken.

– Vi hade ett fastställt sökområde där vi jobbade med hundpatrull och vi fick även hjälp av Missing People. Och i ett skogsområde strax söder om länsväg 127 hittade vi dem, säger Joel Gerdin, vakthavande befäl i Polisregion Öst.

– Nej, det vet vi inte i nuläget. Vi kommer att bilda oss en uppfattning om det men det finns ingen brottsmisstanke utan det hanteras som ett försvinnande.

Polisen pratade med pojken på sjukhuset innan hans mamma och syster hade hittats. Då kunde han inte ge några ledtrådar om var de kunde vara.

Han är rädd, förvirrad och mycket bekymrad, säger Thomas Agnevik.