Jonas Lindell uppger att han inte tidigare hört den interna kritik som nu nått tidningen.

Det gör kritiken svår att kommentera. Men vi kommer att utvärdera händelsen internt för att se vad som kunnat göras annorlunda och, om det är så att något gjorts fel, hur vi kan utveckla verksamheten. Utvärderingen görs tillsammans med dem som var involverade och dem som jobbat med ärendet, säger Jonas Lindell och fortsätter:

Innan detta har gjorts vill jag inte ge någon annan kommentar än att jag har full tilltro till att de som var på plats gjort vad de kunnat utifrån den kunskap de hade där och då.

LÄS MER: Polisinsats kritiseras internt: ”Har aldrig sett en så dålig polisinsats”

Även om vi med tanke på utfallet givetvis inte kan säga att vi är nöjda med insatsen är jag i det här skedet inte beredd att säga att vi gjort något fel.

Enligt Jonas Lindell var runt 15 patruller på plats över tid och deltog i sökandet efter kvinnan och flickan.

Fem av patrullerna var hundpatruller, varav två kom från Östergötland, förklarar han.

Vi ska inte glömma bort att polisen ju utreder försvinnanden varje vecka och är duktiga på att hantera den här typen av ärenden. De som var på plats i Sävsjö under dagen och kvällen är ytterst kunniga och kompetenta.

De allra flesta insatser vi gör har lycklig utgång, men när människor som här avlider blir det givetvis ett annat intresse. Vi ska se över om våra rutiner följts men utifrån informationen jag fått hittills har jag ingen anledning att tro annat.

Jonas Lindell berättar att polisen även hade en insatschef i Sävsjö under hela sökandet.

Så det var mycket resurser på plats. Om det var tillräckligt eller inte för utredningen utvisa.

Jonas Lindell berättar att patrullerna följde metodiken för eftersök på försvunna. Metoden bygger på erfarenhetsbaserade sannolikhetsberäkningar där man först fokuserar på närområdet där personerna senast var synliga, förklarar han.

Vi följer så kallade ledstänger, som stigar och vägar, parallellt med att information inhämtas.

Apropå att det ifrågasatts varför polisen inte hittade några spår efter de försvunna förklarar Jonas Lindell att spåren efter kvinnan och flickan inte gick att se tydligt från väg 127.

Våra första uppgifter var att de gått på väg 127 i riktning mot Vetlanda. Vi har givetvis sökt spår längs vägen i den riktningen men det fanns inga tydliga spår där kvinnan och flickan gått av vägen.

Vägrenen är brant och de har inte gått nerför den utan kanat och sedan har snön yrt så de spåren utraderats. När vi bakspårar från platsen där vi fann kvinnan och flickan går det att konstatera var de gått av vägen men i det skedet då vägrenen söktes av fanns inget tydligt som indikerade att de inte fortsatt över järnvägsviadukten i riktning mot Vetlanda. Det fanns sedan många områden att söka över.

Jonas Lindell säger också att utredningen får ge svar på om helikopter borde rekvirerats tidigare.

Han uppger att hans bild är att det fanns mycket personal på plats som deltog i sökandet och att de inte på något vis var passiva i väntan på helikoptern. Den helikopter som sedan inte kom utan tvingades vända på grund av väderförhållandena.

Det här är en jättetragisk händelse och vi kommer att utvärdera vår insats. Vi har haft duktig personal på plats och de är lika bedrövade som alla andra över att vi inte fann personerna tidigare, säger Jonas Lindell.