Under måndagsnatten, den 4 juni, drabbades två bilar av inbrott i Nässjö där rattar och mittkonsoler stals.

– Man har krossat rutan och tagit ratten, navigatorn och instrumentbrädan i båda fallen. Vi har tyvärr haft en hel del sådana här ärenden de senaste veckorna, det kommer i vågor, sa Björn Öberg, presstalesperson vid polisen, då.

Under onsdagsmorgonen samma vecka, den 6 juni, fick polisen samtal om att två bilägare haft inbrott i sina BMW-bilar i Habo. Även där hade rattar och mittkonsoler stulits och inbrotten skulle ha skett under natten.

Relaterat till artikeln

På tisdagen, den 12 juni, meddelade polisen att Jönköpingspolisen har varit beredd på stöldanmälningar efter en liknande stöldvåg i Linköping och i Norrköping och att Jönköpingspolisen under torsdagen grep två misstänkta BMW-tjuvar som på måndagen häktades.

Polisen berättar att man genom spaningsinsatser har kunnat lokalisera några misstänkta personer som vägrat stanna när polisen ville stoppa bilen för en kontroll. Efter en kort biljakt i Forserum kunde två personer i 25-årsåldern gripas på torsdagskvällen. På måndagen häktades de.

Är gärningsmännen totalt två personer eller misstänker ni att de är fler?

– Det är svårt att uttala oss om det. Vi kan inte utesluta att det är fler som är inblandade i detta. Jag kan inte säga att det är så men jag kan inte heller säga att det inte är så, säger Mikael Leidefors, tf utredningschef i polisområde Jönköping.

Polisen har hittat föremål i männens bil som misstänks vara stulna. Det ska röra sig om BMW-delar som airbags, navigeringssystem, mittkonsoler och rattar. Mikael Leidefors berättar att de även har hittat mer misstänkt stöldgods som kan kopplas till männen men som de ännu inte har kunnat identifiera vart det kommer från.

Polisen arbetar fortsatt med att försöka knyta stöldgodset till fler liknande stölder runt om i Jönköping och i övriga landet.

– Det rör sig om fem, sex stölder som vi vet just nu i Jönköpings län som vi har kunnat knyta stöldgodset till och sen har vi gods som vi inte vet vart det kommer från än. Men det behöver inte bara vara Jönköpings län utan vi tittar även i övriga landet. Vi gör teknisk undersökning på det godset som finns och vi analyserar spåren. Vi samverkar även med polis i övriga Europa för att kartlägga gärningsmännen, säger Mikael Leidefors.

Ni tror att de två gripna männen ingår i ett internationellt brottsnätverk specialiserade på BMW-stölder. Vad baserar ni det på?

– Det är det sättet man har gått till väga med brotten, sättet man har hanterat det stulna godset på och tillsammans med tidigare erfarenheter så ser vi ett mönster.

Hur har de hanterat det stulna godset?

– Det kan jag inte säga. Det gäller samma sak med tillvägagångssättet, säger Mikael Leidefors.

Polisen berättar att männen har kört en silverfärgad Renault Megane när de greps och polisen vill gärna ha in tips och iakttagelser från allmänheten för att kunna identifiera det stöldgods som de ännu inte vet vart det kommer från.

De båda männen är på sannolika skäl misstänkta för stöld.

Relaterat till artikeln