– Det känns bra att vi är överens och det blev precis så som jag hade tänkt mig. Jag har hela tiden varit för ett samstyre, jag tycker att det har fungerat bra under den här mandatperioden, säger Sven-Inge Karlsson i Centerpartiet som gick starkt framåt i valet.

De övriga partierna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna kommer att ha var sin insynsplats i kommunstyrelsens möte.

– Vi vet inte om SD kommer att vara med. De tackade nej till insynsplatsen under förra mandatperioden och då nöjde de sig med att sitta med i kommunfullmäktige förklarar Sven-Inge Karlsson och fortsätter:

– Det byts ut lite personer i partierna i fullmäktige, men annars blir det inga större förändringar.

Tvekade i början

I måndags kväll enades företrädarna för de politiska partierna i Centerpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna om ett fortsatt samstyre.

– Det blev en diskussion, men vi landade ganska snabbt i att vi ville fortsätta samarbetet, berättar Henrik Isacsson, som fick flest personkryss av väljarna i Ydre.

Anna-Lena Svensson, som fick näst mest röster av politikerna i kommunen, var dock osäker efter valutgången.

– Ja, vi var tveksamma till att sätta oss i ett samstyre med tanke på att vi tappade två mandat och de borgerliga har majoritet. Frågan var om vi skulle bli överkörda och sitta i deras knä, men efter diskussionerna i måndags kväll så ändrade vi oss. Vi tyckte nog att det trots allt skulle bli rätt så bra, förklarar Anna-Lena Svensson.

Utökning av procent

För Henric Isaksson blir det en utökning i posten som andra vice ordförande i kommunstyrelsen - från ett 20-procentigt uppdrag i kommunen till 40 procent.

Sven-Inge Karlsson (kommunstyrelsen ordförande) och Anna-Lena Svensson (vice ordförande) behåller sina procentdelar på 80 respektive 50 procent.

– Jag kommer att få lite fler arbetsuppgifter, men vad det blir är inte fastställt och jag tidigare sysslat med näringsliv och infrastruktur, säger Henrik Isacsson.