Sjukvårdspartiet i Jönköpings län. Så heter det nystartartade partiet som kommer att ställa upp i nästa regionval. Ordförande blir Morgan Malmborg, som idag sitter som politisk vilde i presidiet i såväl regionfullmäktige som kommunfullmäktige i Habo.

Morgan Malmborg lämnade Sverigedemokraterna i höstas på uppmaning av partiledningen efter en rad anklagelser mot ledningen samt efter uppmärksammade uttalanden om bland annat somalier och asylsökande. I styrelsen i det nya sjukvårdspartiet sitter även Lennart Karlsson, som också avgick efter påtryckning om uteslutning från partistyrelsen.

JP avslöjade i våras att Lennart Karlsson från Habo låg bakom signaturen UNObserver, som bland annat skröt om krigsbrott i kommentarfältet på internet. I styrelsen i nya sjukvårdspartiet sitter även Per Svenhall från Jönköping som uteslöts ut SD i höstas efter en misshandelsdom. Han sitter kvar som politisk vilde i regionfullmäktige.

Initiativtagare till nya sjukvårdspartiet är även Leif Andersson från Gislaved, som uteslutits från SD efter att ha dömts till dagsböter för ofredande. Han sitter kvar som politisk vilde i vilde i kommunfullmäktige, socialnämnden samt kommunstyrelsen.

Ser du någon nackdel med att det huvudsakligen sitter uteslutna SD-politiker i ledningen i det nya partiet?

Det är förhoppningsvis bara så i uppstarten. Det är alltid bra att bredda partiet. Jag tror att vi framöver även kommer få över någon gammal socialdemokrat eller moderat eller så, säger Morgan Malmborg.

Sjukvårdspartiet kommer inte på något vis stötta eller samarbeta med Sverigedemokraterna meddelar Morgan Malmborg.

SD sitter tysta i regionfullmäktige. De driver bara en fråga: att minska kostnaden för tolkar. De är ett tyst stödparti till Alliansen, säger han.

Morgan Malmborg uppger att sjukvårdspartiet inte kommer att tillhöra vare sig det "blå" eller "röda" laget. Partiet kommer att motarbeta nedskärningar på sjukvården. Skattehöjning utesluts inte, men det partiet främst vill göra är att dra ner kulturanslagen.

Det sticker i mångas ögon när man sitter och delar ut projektmedel till Spira istället för att prioritera sjukvården, säger Morgan Malmborg.

Hur mycket vill ni skära ner på kulturen?

Jag vet inte exakt, det får vi återkomma till. Vi vill spara på mycket annat också. Det här är en signal vad vi prioriterar.

Han nämner att partiet även vill spara på "onödiga politikerarvoden".

De tjänar för mycket de som sitter där. Se på SD, de har hur mycket pengar som helst. De vet inte var de ska göra av allting, säger Morgan Malmborg.

En annan fråga som sjukvårdspartiet går ut med att de kommer att kämpa för är att behålla samtliga tre sjukhus i länet.

Det finns ju en enighet bland samtliga partier i regionen att inget sjukhus ska lägga ner?

Men det går alltid en massa rykten och spekulationer i den här frågan. Man vet aldrig vad som händer under nästa mandatperiod.

Det finns redan flera lokala och regionala sjukvårdspartier i landet. En del är anslutna till det nationella Sjukvårdpartiet. Morgan Malmborg uppger att han kan tänka sig att söka samarbete.

Jag har bland annat ringt och pratat med dem som sitter i Boden. I Norrbotten är sjukvårdspartiet starka, säger han.