Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prognosen: Färre barn i förskolan om några år

Senaste åren har antalet barn som går i förskolan ökat, men nu visar en prognos att antalet i stället kommer att bli färre. Hur det kommer att fördela sig över kommunen är dock svårt att säga i nuläget menar skolchef Bengt-Olov Södergren.

I dag finns det 1 051 barn i förskolan och inför budgetarbetet, som sträcker sig till 2023, räknar barn- och utbildningssektorn att det är runt 990 barn. Det visar den prognos som Bengt-Olov Södergren, skolchef, har tillgång till.

– Vi har samtidigt inte alls samma inflyttning som det varit tidigare och inte lika många nyanlända. Vi ser en nedåtgående prognos när de gäller födda de närmsta åren, säger han.

Hur kommer fördelningen att se ut i kommunen?

– Det blir vår uppgift att se hur de fördelas. Det kan variera ganska mycket. Vi har exempel där klasser kan ha sju elever och ibland 18 elever, men vi måste räkna på att det i genomsnitt är elva-tolv elever i varje årskull.

Bengt-Olov Södergren säger att det brukar vara lättare att göra prognosen för tätorten. För ett par år sedan var prognoserna i stället underprognostiserade.