Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen sänker skatten för pensionärer och höjer pensionen

Sänkt skatt för en miljon pensionärer, höjd garantipension och höjt bostadstillägg. Det är några av nyheterna i regeringens kommande höstbudget. Nyheten presenterades av finansminister Magdalena Andersson under besöket på Seniorernas hus i Jönköping.

Under torsdag eftermiddag besökte statsminister Stefan Löfven (S), finansminister Magdalena Andersson (S), vice statsminister Isabella Lövin (MP) och finans- och bostadsmarknadsminister Per Bolund (MP) Seniorernas hus i Jönköping.

Nästa onsdag presenterar regeringen höstbudgeten och en av satsningarna i budgeten presenterades av Magdalena Andersson under besöket. Regeringen kallar det ett äldrepaket som innebär bättre ekonomiska villkor för landets äldre. Skatten för personer över 65 som har en inkomst över 17 000 kronor i månaden sänks. För de som har som har en lägre inkomst är skillnaden till de som arbetar borta sedan 2018. Garantipensionen kommer också att höjas, samt taket för bostadstillägget.

– Denna reform innebär sänkt skatt för en miljon invånare i Sverige och 13 500 invånare i Jönköping. Men i och med det sjätte jobbskatteavdraget, som fanns med i budgetreservationen från Moderaterna och Kristdemokraterna, är inte klyftan mellan pensionärer och de som arbetar helt sluten än, sa Magdalena Andersson.

Den höjda garantipensionen och bostadstillägget innebär enligt Magdalena Andersson 1 471 kronor mer i månaden för en änka som arbetat som undersköterska.

Hela satsningen kommer att kosta 2,2 miljarder kronor.

Finansministern berättade också om en treårig satsning till kommunerna på 950 miljoner kronor. Pengarna ska gå till demensvård och riktade insatser mot äldre som är ensamma, byggandet av äldreboenden och digitalisering. Satsningen innehåller också stöd till civilsamhället för att främja äldres idrottande.

– Nu satsar vi för att öka tryggheten för de som byggt vårt land. Det är viktigt för att hålla ihop Sverige, sa Magdalena Andersson.

Vice statsminister Isabella Lövin berättade om en satsning på 300 miljoner kronor under 2020 på barn och ungdomspsykiatrin, BUP. Pengarna ska användas till att öka tillgängligheten och korta köerna. I Jönköping fortsätter kön till BUP att växa, i dag är väntetiden ett och ett halvt år. Förra året fick 222 barn i länet neuropsykiatrisk utredning. I år bedöms behovet till nästan 900 utredningar.

– Vi ser en växande kö till BUP och därför gör vi en riktad satsning som kommer att vara oerhört viktig för att korta köerna, sa Isabella Lövin.