Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens förslag: Äldre ska kunna jobba längre

Regeringen föreslår nu att anställda inte ska kunna tvingas gå i pension innan personen fyllt 69 år. – Man bör successivt höja den ålder som människor har rätt att vara kvar i arbete, säger Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till Ekot.

I en proposition föreslår regeringen att det ska bli lättare för äldre att vara kvar längre i arbetslivet – om de själva vill. Förslaget går ut på att arbetsgivaren inte ska kunna tvinga en anställd att gå i pension innan personen fyllt 69 år.

Det betyder att man i så fall höjer las-åldern från 67 till 69 år. Detta ska ske i två steg, från 67 till 68 år 2020 och sedan från 68 till 69 år ytterligare tre år senare, skriver TT.

Till Ekot berättar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att hon är öppen för att höja den åldern mer.

– Ja, man bör successivt höja den ålder som människor har rätt att vara kvar i arbete. Men lika viktigt är att också fortsätta satsa på arbetsmiljö, så att alla faktiskt kan och orkar arbeta längre, säger hon enligt TT.