Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionen förbereder kraftig ökning av coronafall på sjukhus

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

På fredagen hade 48 personer i länet insjuknat i coronaviruset. Region Jönköpings län uppger att en person vårdas på intensiven och sex patienter vårdas på infektionskliniken. I Stockholm väntas en kraftig ökning av antalet sjukhusfall till helgen. Regionen bedömer att en liknande ökning inom kort sker i Jönköpings län.

Enligt Folkhälsomyndigheten fanns 1 624 bekräftade fall av covid-19, sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset, i Sverige på fredag eftermiddag. Men siffrorna ska tolkas med försiktighet eftersom långt från alla med sjukdomssymtom testas för om de kan bära på viruset. Den svenska sjukvården prioriterar sedan en vecka tillbaka att testa patienter som uppvisar tydliga symtom där feber, hosta och andningsbesvär har konstaterats vara de tydligaste indikationerna.

Inför helgen rustar sjukvården i Stockholm för en kraftig ökning av antal covid-19-fall på sjukhusen och har sett till att utöka antalet intensivvårdsplatser. Även i Västra Götaland väntas en kraftig ökning inom de närmaste dagarna.

I Region Jönköpings län pågår planering för att belastningen på sjukvården kommer att öka inom den närmaste tiden. Regionen uppger att se nu ser över bemanning, vårdplatser, material, tillgången till läkemedel och kapaciteten för telefonrådgivning.

– Ännu så länge har vi enstaka nya fall i Jönköpings län, men vi har en spridning i samhället. Utifrån utvecklingen i bland annat Stockholm, Sörmland och Östergötland vet vi att vi har en ökning av covid-19-fall framför oss även i Jönköpings län. Men när ökningen kommer och hur den ser ut vet vi inte med säkerhet idag, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér i ett uttalande på Region Jönköpings hemsida.