Redan innan förstamajtåget avgick ifrån Lilla Sveaparken i Tranås hade flera samlats i Folkets Hus för att förbereda lokalen, måla plakat eller bara ta en kopp kaffe och prata.

En av dem var oppositionsrådet Mikael Stenquist (S) som senare även höll ett av förstamajtalen.

Mitt tal kommer bland annat att handla om vikten av att engagera sig politiskt. Jag menar att det har skett en drastisk förändring i engagemang och att en sådan här dag är superviktig inte minst för att påminna om att vi måste värna om demokratin, säger han till tidningen.

Mikael Stenquist berättar att antalet deltagare på första maj ofta är väderberoende.

Vi kan vara allt från 20-100 personer som går i tåget. Är det kallt så stannar många hemma, men om det är varmt kan det också hålla folk borta, säger han.

Trots att vädret i år visade sig att vara fint hölls därför talen inomhus i Folkets Hus efter att deltagarna med plakat hade tågat Storgatan fram.

Två av dem som deltog var Tranåsborna Janette Murphy Lymer och Veronica Wigstrand som protesterade mot husbygget i Ekmarkspark.

Vi vill bevara parken. Husen skulle ta ett viktigt grönområde ifrån de stadsbor som inte har någon egen trädgård, förklarar Janette.

På andra plakat i tåget gick det att bland annat att läsa slagord som ”Jämlik framtid är att ingen ska begränsas av sitt kön” och ”Ge alla barn chansen”.

Årets huvudtalare var Kennet G Forslund (S), ordförande i riksdagens utrikesutskott.

Det här är en viktig dag, inte minst eftersom det finns de länder där människor varken har möjlighet att demonstrera eller rösta, säger han till tidningen.

Med orden ”Det är en märklig tid vi lever i” beskrev han sin oro över utvecklingen i världen i dag där en ”politiskt oerfaren miljardär blir president” och ”främlingsfientliga och nationalistiskt partier vinner framgång i land efter land”.

Även ungdomstalaren Oskar Karlsson (SSU) höll tal.