Dan Eliasson blev rikspolischef 1 januari 2015 då polisen blev en nationell myndighet. Han har under åren ofta blivit hårt kritiserad främst eftersom statistiken med antalet uppklarade brott i Sverige har sjunkit under de senaste åren. Dessutom har allmänhetens förtroende för polisen sjunkit i flera mätningar.

− Det har varit några tuffa år, men nu har omorganisationen slutförts. Vi har klarat av svåra operativa utmaningar som flyktingkrisen och terrordådet på Drottninggatan. En lönemässig uppvärdering av polisyrket har startat. Den negativa trenden för utredningsresultaten har brutits, säger Dan Eliasson i en kommentar på polisens hemsida.

Dan Eliasson gör sin sista dag som rikspolischef den 15 februari. Dan Eliasson påbörjar sin tjänst på MSB den 5 mars.

− Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag, säger Dan Eliasson.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger i en skriftlig kommentar till TT att Eliassons avgång "Var ett klokt och nödvändigt beslut av regeringen."

I den politiska oppositionen har Ebba Busch Thor (KD), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) i ett tidigt skede uttalat att de välkomnar Dan Eliassons avgång.

På en pressträff på onsdagen redogjorde justitieminister Morgan Johansson (S) för regeringens beslut och sade att en ny rikspolischef kommer att presenteras inom loppet av 24 timmar, troligtvis under torsdagen.

Det har varit dramatiska år, och en svår uppgift att leda polisen, men han (Eliasson) har gjort ett bra jobb utifrån de förutsättningar som funnits.

Han säger vidare att polisens resultat har börjat vända och att det har aktualiserat frågan om att byta ledning.

Samtidigt har tjänsten som generaldirektör för MSB sedan en tid tillbaka varit vakant. Enligt Morgan Johansson är Dan Eliasson med sin bakgrund där han även har varit generaldirektör för Migrationsverket och Försäkringskassan, en av Sveriges mest erfarna myndighetschefer.

Morgan Johansson sade på pressträffen att Dan Eliasson tackade ja till jobbet som MSB:s generaldirektör för en vecka sedan. En fråga som dock inte blev besvarad var om Dan Eliasson frivilligt hade lämnat posten som rikspolischef.

Dan Eliasson har på polisens hemsida aviserat att han inte kommer att svara på frågor från medier under onsdagen.