Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för stormbyar på söndag

Det är risk för stormbyar i södra Sverige från söndag kväll och under natten till måndag, det uppger SMHI som har utfärdat en riskvarning. Delar av Jönköpings län ingår i området som kan drabbas.

På fredagens förmiddag gick SMHI ut med att det på söndag är risk för stormbyar i sydvästra delarna av Jönköpings län, alltså framför allt runt Vaggeryd, Värnamo, Gnosjö och Gislaved.

Det är också riskvarningar för stormbyar i Kronobergs län, Sjuhäradsbygden, Bohuslän, Skåne, Blekinge, Öland och Gotland.

Riskvarningen för stormbyar innebär att det finns en risk för vindbyar på minst 25 meter/sekund, enligt SMHI:s hemsida. Ännu är det dock stor osäkerhet i väderutvecklingen, så prognoserna kan komma att ändras.

Trafikverket har redan beslutat om inställd tågtrafik på fyra sträckor i Västsverige från klockan 12.00 på söndag, och de beräknas kunna öppna efter klockan 14.00 på måndag, skriver TT. Det gäller sträckorna Uddevalla–Strömstad, Herrljunga–Borås, Håkantorp–Gårdsjö samt Borås–Varberg.

FOTNOT: På lördagen uppgraderade SMHI riskvarningen till en klass 1-varning för mycket hårda vindar i hela Jönköpings län och stora delar av södra Sverige. Varningen gäller söndagen.