Enligt förslaget ska rökning på flera offentliga platser, så som tågperronger, busshållplatser, lekplatser och uteserveringar förbjudas. Förbudet ska också gälla e-cigaretter och vattenpipor utan nikotin, enligt .

Socialministern, som presenterade förslaget på fredagen, säger att det handlar om att motverka tobak i ”det offentliga rummet”, uppger TT.

Jag tycker att det är rimligt att man inte ska behöva utsättas för tobaksrök på sådana här platser, som perronger. 90 procent av befolkningen röker inte, säger Annika Strandhäll, som mötte pressen på just en perrong på Stockholms Central, enligt TT.

Sedan 2005 har rökning på bland annat restauranger varit förbjudet och det nya förslaget är ett steg i regeringens mål att Sverige ska vara rökfritt 2025.

Det finns ett mycket brett stöd bland den svenska befolkningen för att ta ytterligare steg, säger Annika Strandhäll till .

Regeringen föreslår också att snus måste säljas i dosor eller förpackningar som innehåller minst 20 portioner.

Man ska inte kunna sälja inkörsprodukter, säger socialministern och framhåller att förpackningar med ett mindre antal portioner än 20 kan vara lockande för någon som överväger att börja snusa, säger Annika Strandhäll till TT.

Nu går en lagrådsremiss till granskning i Lagrådet, siktet är inställt på en proposition till riksdagen i slutet av februari, uppger TT. Regeringen föreslår i lagrådsremissen att en ny tobakslag ska träda i kraft den 1 januari 2019.

Men först måste förslaget röstas igenom i riksdagen. I dag finns ingen uttalad majoritet för förslaget i riksdagen men socialministern tror att det finns tillräckligt stöd, uppger flera medier.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna säger nej till förslaget medan Centerpartiet och Sverigedemokraterna vill avvakta propositionen. Om C och SD säger ja till förslaget så räcker det för att lagförslaget ska gå igenom.

Förslaget får både ris och ros.

Allt som är dumt kan inte förbjudas, säger Emma Henriksson (KD) angående ståndpunkt, till TT.

Representanter Astma- och Allergiförbundet och Folkhälsomyndigheten uttalar sig i stället positivt till förslaget.

Vi är mycket glada att regeringen nu föreslår rökfritt på vissa allmänna platser utomhus. Det minskar risken att ofrivilligt utsättas för passiv rökning och ökar tillgängligheten för dem som annars riskerar bli sjuka av andras tobaksrök eller ånga från e-cigaretter, säger Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och Allergiförbundet i ett pressmeddelande.

Johan Carlsson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten, säger att den direkta hälsomässiga vinsten av att förbjuda rökning på exempelvis perronger och hållplatser kanske inte är så stor, men han tror inte heller att det är huvudskälet till förslaget, säger han till TT.

I stället är det mer ett politiskt ställningstagande. Att man trycker undan rökningen från det offentliga rummet, vilket indirekt kommer att resultera i hälsovinster, säger Johan Carlsson.