Damkronorna spelar under helgen en fyrnationersturnering i Stiga arena. Sverige ställs mot Finland, Ryssland och Tyskland i träningsturneringen i Tranås.

Leif Boorks landslag har under veckan slipat på detaljer i Tranås. När tidningen träffar honom på torsdagen frågar vi om det finns någon speciell spelare i laget som folk bör gå och kolla på.

– Ja, vi har många spelare som är duktiga. Pernilla Winberg är väl fyra i landet sett till antal spelade landskamper för både herrar och damer. Hon står väl på 276 i nuläget och jag tror att hon gör sin 277 här i morgon. Hon är väldigt spelskicklig och har kommit in i landslaget och spelar center nu, en väldigt fin spelfördelare, säger den profilstarke förbundskaptenen Leif Boork och fortsätter:

– Sen har vi många unga spelare också. Hanna Olsson, född 1999, Maja Nyhlén Persson, född 2000, duktigt spelande spelare, vi har en ung generation som kommer nu och som är sevärda. Sen har vi ju Sara Grahn i mål också. Hon har varit med länge och är etablerad som ett landslagsankare.

När Pernilla Winberg själv får höra att Boork pekat ut henne lite som en frontfigur ler hon och menar att det nog är förbundskaptenen själv som är den största attraktionen.

– Det är klart att man alltid vill visa upp och väcka större intresse för damhockeyn. Jag gör alltid mitt bästa men det är hela laget som folk ska komma hit och kolla på och även på Leif Boork också, han är väl den som drar mest om man säger så, säger Pernilla Winberg och fortsätter:

– Jag är laddad inför den här turneringen, det är första matcherna nu och så är det på hemmaplan i Tranås, det ska bli kul.

Hur känner du inför turneringen, Finland är lite favorit, eller?

– Finland och Ryssland är rankade högre än oss och Tyskland under oss så alla matcher kommer att vara bra matcher. Det är nytt år och nya förutsättningar så man vet inte så mycket förrän pucken är släppt.

Hur viktigt är det att vinna de här matcherna?

– Tycker att det är enormt viktigt. Vi kommer att gå in för att vinna varje match, köra på och försöka att hitta en bra känsla.

Damkronorna och de andra landslagen inleder nu ett nytt hockeyår. En säsong där fokus ligger på den kommande OS-turneringen i Sydkorea. Pernilla Winberg om någon vet vad ett OS innebär. Hon har nämligen, trots att hon bara är 28 år gammal, redan spelat tre turneringar av den digniteten.

– OS är det största som man kan uppleva som damhockeyspelare, allt runt omkring där är så mycket större än hur vi har det i vardagen. Nu kör alla stenhårt här och alla vill ta en plats i laget som får åka dit.

Leif Boork är nöjd med veckan som har varit och ser nu fram emot matcherna under helgen. Sverige möter Tyskland på fredagen, Finland på lördagen och avslutar sedan på veckans sista dag med att möta Ryssland.

– Det brukar vara trevligt att komma ut till olika orter i Sverige och man blir väl mottagen. Intresset brukar också vara ganska stort i jämförelse med de stora städerna, säger Boork och delar med sig av sina tankar inför matcherna:

– Vi vill få ett bra avstamp på säsongen, det är klart att fokus ligger mot OS men samtidigt vill vi komma in i, vad ska jag säga, i en vinstbubbla nu. Vi vill känna att vi verkligen är med i matcherna mot de bästa lagen. Både Finland och Ryssland ligger före oss och vi har fått stryk av dem i mästerskapen. Vi vill vara med och ligga närmare, helst slå dem.

En annan spelare i det svenska laget som lär vara sevärd är Erika Grahm. Modo-forwarden var under fjolårssäsongen bästa svenska poängplockare i SDHL. Hon producerade då 40 poäng på 36 matcher och slutade totalt sexa i SDHL:s poängliga.

– Det känns bra här redan, vi har haft några läger och hunnit träffas mycket. Har haft en bra start på säsongen och nu bygger vi vidare från det, säger Grahm.

Forwarden tror på en bra turnering med jämna tillställningar.

– Det är tight och det händer mycket nu i damhockeyn. Det är tight mellan alla lagen och det kommer att bli en tight turnering.

Vad kommer publiken få se av er?

– Mycket skridskoåkning, hårt kämpande, vi är ett kollektiv som jobbar tillsammans.