Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S vill anställa 500 fler i vården

Inför valet har Socialdemokraterna i Jönköpings län presenterat fem förslag som de menar ska leda till fler jobb och en tryggare arbetsmarknad. – Det här är de fem viktigaste frågorna, säger Marie Johansson (S).

Förslagen hänger samman med vad partiet presenterat på nationell nivå inför valet och som av de själva kallar för "det största trygghetspaketet i modern tid".

Fokus ligger på anställningsvillkor, utbildnings- och omskolningsmöjligheter, integration och vården. Socialdemokraterna vill nationellt förstärka vården med 14 000 personer, vilket för länets del innebär omkring 500 fler anställda.

– Det är en blandning av olika yrkesgrupper. Det handlar om en hel del undersköterskor både i vården och omsorgen, säger Marie Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Gislaved och ledamot i S-distriktets verkställande utskott.

Partiet vill även att kommunerna och Regionen ställer kollektivavtalsliknande villkor vid upphandlingar och begränsar delade turer och tar bort korta osäkra anställningar.

Lyfter fram Nässjö

För att snabba på integrationen vill partiet satsa på yrkes-sfi samt snabbare validering.

– Det är rätt många som kommit hit med goda utbildningar men valideringen går oerhört trögt idag, det behöver ske enklare och snabbare, säger Marie Johansson.

Nässjö ser hon som ett bra exempel i sammanhanget.

– De har gjort en fantastiskt resa med att få ut nyanlända på arbetsmarknaden, vi behöver jobba lite mer med den modellen och behöver även nationellt stöd för detta, säger Marie Johansson.

Satsa på utbildning

Partiet vill även investera i vuxenutbildning, folkhögskola och komvux.

– Arbetsmarknaden idag är föränderlig, det är viktigt att det finns möjligheter att skola om sig, säger Marie Johansson.

Därtill vill partiet att en tandläkarutbildning startar vid högskolan i Jönköping, då det är en av de många vårdgrupper det råder brist på.

Ökad befolkning

Enligt SKL:S (Sveriges kommuner och landsting) ekonomi och skatteunderlagsprognoser kommer utvecklingen av skatteunderlaget att avta nästa år. Orsaken är främst att antalet arbetade timmar inte kommer kunna fortsätta öka i samma takt som hittills.

På frågan hur satsningarna ska finansieras berättar Marie Johansson att även om arbetsmarknaden väntas plana ut sker en befolkningstillväxt i länet. Det innebär ökade intäkter, vid sidan av att flera av satsningarna också kommer ha nationellt stöd.

– Det här är de fem viktigaste frågorna, även om det finns många fler. De här åtgärderna gör också att vi blir ett attraktivt län som kommer att locka fler att vilja bosätta sig här, säger hon.