Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blev hovrättens dom mot eleven som våldtog sin lärare

Hovrätten fastställde domen mot den gymnasieelev som utsatte sin lärare på Höglandet för flera brott, däribland våldtäkt. Den högre instansen meddelade sin dom klockan 11 på torsdagsförmiddagen.

Enligt hovrätten har läraren på ett mycket trovärdig sätt berättat om det inträffade. Berättelsen har varit detaljrik och hennes uppgifter får starkt stöd av den övriga bevisningen i målet, påpekar rätten.

Brotten mot läraren skedde på en skola på Höglandet förra terminen. I slutet av år 2018 dömdes eleven, av Eksjö tingsrätt, till två års fängelse för våldtäkt, olaga hot och sexuellt ofredande mot sin lärare. Påföljden inkluderade även straffet för bland annat tillgrepp av fortskaffningsmedel och ringa narkotikabrott. 19-åringen dömdes att betala 110 000 kronor i skadestånd till kvinnan han våldtagit.

Tingsrätten ansåg att brotten 19-åringen gjort sig skyldig till hade ett straffvärde på tre års fängelse. Efter att elevens ålder vägts in bestämde tingsrätten påföljden till två års fängelse. Ett straff som hovrätten nu alltså fastställt.

Eleven var missnöjd med tingsrättens dom. Han ansåg att åtalet gällande brotten mot läraren skulle ogillas och straffet mildras. Därmed överklagade han domen till hovrätten.

Förra veckan hölls rättegången i den högre instansen. Till skillnad mot eleven och hans advokat menade åklagaren Lisa Hedberg att straffet skulle skärpas. När förhandlingen avslutades påpekade åklagaren för rätten att ”det finns utrymme för ett längre fängelsestraff”.

– Min bedömning är att straffvärdet är högre än vad tingsrätten dömde ut, sa åklagaren till tidningen i samband med rättegången.

Under torsdagen meddelade alltså den högre instansen sitt beslut. Utöver fängelsestraffet ska mannen betala skadestånd till läraren med 110 000 kronor.

Fotnot: Närmare detaljer från domen kommer i en annan artikel längre fram.

LÄS MER: Åklagare vill ha strängare straff för våldtäktsdömd elev

LÄS MER: Skolvåldtäkten är uppe i hovrätten

LÄS MER: Eleven överklagar våldtäktsdomen

LÄS MER: 19-årige eleven döms till fängelse efter våldtäkten på läraren