Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så förändras dialekter - gör vårt dialekttest

Vad kommer egentligen den skorrande småländskan ifrån? Enligt dialektolog Annika Karlholm finns den generella dialekten Småländska inte alls. Testa dig i slutet av artikeln!

En dialekt kan beskrivas som en variant av språket som talas av invånarna inom ett avgränsat geografiskt område. Dialektolog Annika Karlholm menar att småländska inte går att definiera som en enda dialekt.

– Ordet Småland betyder de små länderna. Det grundläggande för Småland är att det inte är en dialekt, utan det finns ganska stora skillnader faktiskt, säger Annika Karlholm.

Dialekter uppstår genom att olika människor har umgåtts med olika grupperingar i Sverige i olika tider.

– Alla har inte haft möjlighet att träffa varandra i hela Sverige. Man bygger vänskapsband och i andra fall har man varit avståndstagande. De man inte vill vara vän med vill man inte prata likadant som. Ju mindre man pratar med vissa personer desto mindre liknar man dem, förklarar hon.

Men även om man kan tycka att en viss dialekt har specifika igenkännande läten är alla människor är olika och det finns inte någon individ som pratar likadant.

Att säga hur många dialekter det finns i Sverige är näst intill omöjligt, då småländska kan uppfattas som en dialekt av en person, medan till exempel Jönköpingsmål eller kan uppfattas annorlunda.

Annika Karlholm menar att det längre tillbaka i tiden fanns en mer lokal dialekt, men att det idag har utjämnats till ett likartat sätt för många att prata på.

– Det har med skolgången att göra, att vi har behov av att likna varandra och träffa människor som tillhör andra grupperingar. På det sättet har samhället ändrats.

Annika Karlholm tror däremot inte att dialekter kommer att försvinna, utan snarare att definitionen av en dialekt av en viss kommer att ändras.

– Dialekter är en grundläggande del i människan att man är olik. Det som kommer vara annorlunda är vad som är en dialekt, inte att dialekten försvinner. Där man idag tänker sig är en viss typisk dialekt i en region det kan komma att förändras. Det finns inte en enda individ som talar likadant som en annan, och det är det som gör att det kan uppstå skillnader över huvud taget.

LÄSER DU VIA APPEN? Se frågorna här