Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här många unga kommer att få mönstra i Jönköpings län

I dagarna kommer 537 ungdomar i Jönköpings län kallas till mönstring enligt ett pressmeddelande från Rekryteringsmyndigheten. Totalt beräknas 5000 ungdomar i landet födda 2001 genomföra värnplikt.

Under de kommande dagarna får omkring 90 000 svenska 18-åringar besked om de ska kallas till mönstring eller inte. Sedan 2017 är det plikt för de som kallas att dyka upp och genomföra mönstringen. Ungdomarna har ofta många frågor och funderingar innan och mönstringsprocessen behöver avdramatiseras.

Info på Snapchat

För att förbereda och informera män och kvinnor födda 2001 har Rekryteringsmyndigheten därför skapat en egen Snapchat-lins där ungdomarna enkelt kan besöka ett mönstringskontor i AR (Augmented Reality).

Mönstringslinsen är den första i sitt slag och Rekryteringsmyndigheten bryter ny mark som en av de första myndigheterna i Europa med samhällsinformation till unga via AR i Snapchat.

Totalförsvarets rekryteringsmyndighet kallar i år dubbelt så många 18-åringar till mönstring jämfört med 2017 då plikten återinfördes. Då var det omkring 6 000 som kallades till mönstring, i år är det 13 000. Totalt ska 5 000 personer genomföra grundutbildning med värnplikt. Under vecka 21 kan alla ungdomar som fyllt i mönstringsunderlaget gå in på Rekryteringsmyndighetens webbplats (minsida.rekryteringsmyndigheten.se) för att se om de ska mönstra eller inte. Kallelsen till mönstring med datum, tid och plats skickas sedan ut ungefär två månader innan mönstringsdagen.

Ett stressmoment

– Mönstringen kan lätt bli ett stressmoment för 18-åringarna. De har kanske ingen förälder eller släkting som mönstrat och många vet inte vad som händer under en dag på mönstringskontoret. Det är en skyldighet att mönstra om man blir kallad så det är viktigt att alla är väl förberedda och vet vad som gäller. Att uppleva mönstringsprocessen i Snapchat innan de kommer till oss hoppas vi kan bidra till en positiv upplevelse, säger Sofie Engström, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten.

– De 13 000 som i år kallas till mönstring ska känna sig trygga, mönstringen är inget att vara nervös eller orolig inför, tillägger hon.

De som väljs ut att genomföra grundutbildning med värnplikt är de som bedöms ha bäst förutsättningar för respektive befattning. Både fysiska förutsättningar och inställning till att göra grundutbildningen påverkar bedömningen. Den första grundutbildningen med värnplikt för gruppen födda 2001 startar under sommaren 2020. Utbildningen är mellan fyra och elva månader lång och genomförs på olika ställen i landet.