Försäkringsbolagets fastighetsförmedling gör varje år en sammanställning av genomsnittliga inkomster och bostadspriser i Sverige. Det sker med hjälp av siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB och Svensk Mäklarstatistik.

Kartläggningen går ut på att ta reda var i Sverige man får mest boyta i relation till årsinkomsten på individnivå.

Resultatet visar att villaköpare i Aneby med en genomsnittlig årsinkomst på 274 000 kronor får 22 kvadratmeter boyta. Det ger kommunen placering 95 på rikslistan.

Plats 26

Den som i stället köper en lägenhet får 61 kvadratmeter yta för årsinkomsten. På den listan hamnar Aneby på plats 26 bland landets kommuner.

Flest kvadratmeter villa, 118 kvadratmeter, får man i Ragunda i Jämtlands kommun och minst, endast 5 kvadratmeter, får köparen i Lidingö kommun.

När det gäller bostadsrätter toppas den listan av Strömsund i Jämtland, där en genomsnittlig årsinkomst ger hela 531 kvadratmeter boyta. Minst boyta, 5 kvadratmeter, får lägenhetsköparen i Stockholms stad.

– Vår undersökning visar att bostadspriserna skiljer sig väldigt mycket över hela landet, men att även löneskillnaderna är markanta, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Läs mer: Priserna fortsätter uppåt