Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här vet du om ditt äktenskap är i riskzonen

Går du i skilsmässotankar? Ny statistik visar att sommarmånaderna är de månader på året då flest svenskar skiljer sig. Vanliga orsaker till skilsmässa ansträngd ekonomi, ålder och var i Sverige man bor.

En ny undersökning från Ratsit, som kartlagt alla skilsmässor i Sverige under 2018, visar att juni, juli och augusti är de månader som flest människor skiljer sig i. Allra flest sker i juni månad.

Ekonomin verkar vara en viktig faktor till varför par går skilda vägar. Undersökningen visar att 13 procent av alla som skiljde sig under 2018 hade en betalningsanmärkning. Generellt visar siffrorna även att ju högre lön man har, desto mindre är risken att man skiljer sig.

Här skiljer sig flest människor

I kartläggningen står Gnesta och Bjuv som första- och andraplats av de kommuner i Sverige där flest människor skiljde sig under 2018. Hela två procent av alla gifta par i dessa relativt små kommuner skiljde sig under året.

Av storstäderna ligger Malmö i topp, den kommer på en tredjeplats efter Gnesta och Bjuv.

Bästa platsen att bo som gift par tyckts vara Storuman eller Övertorneå, som ärofyllt hamnar sist på listan. Om man söker ett långt äktenskap är det alltså norrut som man ska bo på.

I Hallmedias område; Småland och Skaraborg så sticker Karlsborg och Sävsjö ut som kommuner där det är ovanligast att skilja sig. Habo verkar också ha ganska stabila äktenskap.

”Värst” i området är Mullsjö och Skövde när det gäller andel skilda personer under 2018.

Den vanligaste åldersgruppen

Vanligaste åldern att skilja sig är mellan 20 och 29 år gamla. Men det är inte ”bara” ungtupparna som skiljer sig – under 2018 skiljde sig 180 par som var över 80 år.