Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många fick a-kassa i Tranås och Ydre

442 personer i Tranås fick ersättning från a-kassan förra året. Det är något sämre än rikssnittet. Däremot sticker Ydre ut som ligger på fjärde plats av landets alla 290 kommuner.

Sveriges a-kassor har sammanställt statistik för hur många som fick ersättning från a-kassan förra året.

För hela landet var det 223 873 personer. Det motsvarar 2,2 procent av befolkningen.

Klar förbättring

I Tranås var det 2,3 procent (442 personer) som fick ersättning. Det gör att man hamnar på plats 99 från botten.

442 personer är ändå en klar förbättring jämfört med förra mätningen (2013). Då var det 656 personer som fick ersättning.

Jämfört med kommunerna runt Tranås ligger man sämst till. Boxholm har exempelvis bara tredjedelen så många som fick a-kassa 2018 (82 personer eller 1,5 procent) jämfört med 2013 (172 personer).

Mullsjö, Kinda och Nykvarn toppar listan för landet. Där fick bara 0,8 procent av befolkningen a-kassa förra året.

Ydre fyra

Strax därefter kommer Ydre på en fjärdeplats med 0,9 procent. 33 personer fick a-kassa 2018 jämfört med 64 stycken 2013.

Därmed är man bara en av fem kommuner som hamnar under en procent. Dessutom är Ydre den kommun som har minst antal personer som fick a-kassa förra året.

– Det är egentligen inte speciellt överraskande, säger Pär Fransson planeringssekreterare i Ydre kommun. Vi har haft låg arbetslöshet i många år och ydreborna är arbetssamma.

En annan orsak, menar Pär Fransson, kan vara vanan att pendla. Bland ungdomarna är det exempelvis 75 procent som tar sig till skolan med buss.

Trivs i Ydre

– När jag började i kommunen var det främst höginkomsttagare som pendlade till arbetet. I dag gäller det alla kategorier. Att ha sju-åtta mil till jobbet är inte ovanligt.

– Många bor och trivs i Ydre. Därför väljer man, om det är nödvändigt, att söka jobb längre bort för att få möjlighet att bo kvar här.

223 873 personer fick alltså a-kassa 2018. Det är en minskning med 74 000 jämfört med för fem år sedan.