Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många utnyttjade rot- och rutavdrag

Färre Anebybor utnyttjade avdragen för rot förra året. Däremot gjordes fler rutavdrag.

Det är Länsförsäkringar, som med hjälp av Skatteverket har tagit fram statistik för 2018. Den visar att det är fortsatt populärt att utnyttja skatteavdragen vid köp av tjänsterna renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Det gäller även det så kallade rutavdraget för hushållsnära tjänster, som till exempel städning och gräsklippning.

I hela Sverige utnyttjades rotavdraget förra året av 966 211 personer och rutavdraget av 991 454 personer. Totalt gjordes avdrag på drygt 14,4 miljarder kronor.

Statistiken visar också att män gör mer rotavdrag och kvinnor mer rutavdrag.

799 personer

Tittar man på Aneby gjorde förra året 799 kommuninvånare rotavdrag på totalt nästan 5,8 miljoner. 2017 var motsvarande siffror 1 076 personer och 7,2 miljoner kronor.

Däremot ökade rutavdragen i omfattning 2018. De utnyttjades av 501 kommuninvånare och den totala summan var drygt 1,7 miljoner kronor. Det kan jämföras med 430 personer föregående år, då det gjordes avdrag för drygt 1,4 miljoner kronor.

För rotavdragen är kravet att man ska äga bostaden där arbetet utförs. När det gäller rutavdragen omfattar de många olika typer av tjänster, något som kan vara svårt att hålla koll på. Några exempel är flytthjälp, sömnadstjänster och reparation av vitvaror.