Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så möter Ydre kommun krisen

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Ydre kommun jobbar aktivt för att verksamheterna ska påverkas så lite som möjligt vid eventuell smittspridning av corona. Det beskedet ger kommunchef Charlotte Gremar Engdahl och räddningstjänstens platschef Jonny Thuresson.

– Ydre kommun följer utvecklingen av coronaviruset aktivt, säger Charlotte Gremar Engdahl och Jonny Thuresson.

De betonar att även om kommunen hittills har varit relativt förskonad från sjukdomsfall pågår ett aktivt arbete för att ligga steget före. De säger också att verksamheterna är medvetna om att scenariot snabbt kan ändras till något värre.

I linje med det hålls dagliga avstämningsmöten där kommunledningen och kommunstyrelsens presidium får dagslägesrapporter om personalbemanningen i såväl skola som äldreomsorg. Plus om hur många barn och elever som är borta från skola och förskola.

– Vi jobbar också med planering för att kunna upprätthålla samhällsviktiga funktioner i ett försämrat läge.

Värsta scenariot

Ydre kommun utgår i sin planering från ett värsta scenario med 40-procentig personalfrånvaro.

– Vi tittar också på möjligheter för att arbeta hemifrån på de arbetsställen där det kan fungera för verksamheten. Och vi har kompletterat vår utrustning för att kunna hålla videokonferenser eftersom vi nu håller så många möten via Skype, möten som annars ofta skulle hållits i Linköping eller Norrköping.

Parallellt har Ydre kommun investerat i ett program som gör det möjligt för förtroendevalda att delta i möten, från hemmet eller vilken annan plats som helst.

Kommunstyrelsen i veckan blev ett första test i skarpt läge, berättar kommunchefen. Även om inte alla ledamöterna fick kläm på tekniken deltog ändå tillräckligt många för att bli beslutsmässiga.

– Vi har också ändrat rutiner för receptionen i kommunhuset genom att kommunhuset är delvis låst. Kommunkontorets personal hämtar och lämnar besökare och använder ett särskilt sammanträdesrum för de mötena.

Dagliga kontakter

Mellan kommunledningen och räddningstjänsten är kontakterna täta på grund av det osäkra läget.

– Vi har daglig kontakt. Dels är räddningstjänstens platschef med på de dagliga mötena med kommunledningen om morgnarna. Räddningstjänsten är också representerad i de lokala ISF-mötena, för information och samordning, där frågor fångas upp från exempelvis skolsköterska, socialtjänsten och kommunens HR-ansvariga, säger Charlotte Gremar Engdahl.

Motsvarande ISF-möten hålls även veckovis på regional nivå, där kommunen får aktuell information från länsstyrelsen och regionen samtidigt som kommunerna ger sin bild av hur verksamheternas påverkas av krisen.

– Där kommer alltid upp frågor som vi behöver samverka kring, exempelvis att samordna försörjningen av skyddsmateriel till sjukvården och äldreomsorgen, säger Jonny Thuresson.

Särskild avdelning

För Ydres del är tillgången på skyddsmateriel för närvarande tillfredsställande, konstaterar de apropå det.

– Vi ser över vår skyddsutrustning regelbundet. Vi har också förstärkt chefskapet inom äldreomsorgen tills vidare. På Solängen har personalen utbildats i nya strikta skyddsrutiner och städrutinerna har skärpts i allmänna utrymmen.

– Vi har också förberett en särskild avdelning på Solängen för eventuellt kommande smittade brukare eller patienter. Vårdrutinerna har samtidigt skärpts så att vårdpersonal som kan komma att arbeta med misstänkt smittade inte ska arbeta med andra äldre.

Förskola och fritids

Även för skolorna förbereder sig kommunen för alla eventualiteter.

– Vi planerar för eventuell skolstängning eftersom den i så fall kan komma rätt snabbt. För att vara så förberedda vi kan har vi snabbt hyrt in ungefär 100 datorer som delats ut till högstadieeleverna i årskurs åtta och nio. Det innebär samtidigt att de lägre åldrarna får tillgång till fler datorer, säger Charlotte Gremar Engdahl.

– Vi hade ungefär 100 elevdatorer tidigare, så det här innebär en fördubbling.

För att klara läget ställs verksamheten om inom förskola och fritidsverksamhet från denna vecka.

– Under de närmaste sex veckorna flyttas verksamheten för Asby förskola och Asby fritidshem till Hestra och Österbymo där vi har rymliga lokaler och kan garantera att personal finns. Det lär också bli mycket uteaktiviteter.

Stöd för hemleveranser

En annan nyhet är att kommunstyrelsen beslutat att dagligvarubutikerna i Asby, Rydsnäs och Österbymo får medel för hemleveranser av livsmedel till invånare och fritidsboende i Ydre. Beslutet gäller fram till mitten av juni i första skedet. Beslutet är ett led i arbetet för att minska smittspridning.

– Alla som har behov av detta kan utnyttja den här möjligheten. Inga särskilda grupper har angetts.

– Apoteket har redan hemsändningsservice som det går att få information om.

”Alla måste hjälpas åt”

Charlotte Gremar Engdahl uppmanar kommuninvånarna att hålla sig uppdaterade via kommunens hemsida och Facebook-sida. Dessa uppdateras kontinuerligt med aktuell information.

– Det gemensamma budskapet är att det finns en allmän smittspridning i samhället och även om den är störst i storstadsområdena så finns den även i Östergötland. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt för att bromsa smittspridningen så att inte många blir svårt sjuka samtidigt.

– Vi ska samtidigt hjälpas åt att skydda de mest sårbara genom att begränsa alla sociala kontakter, särskilt med äldre och sjuka. Vi gör det genom att såväl barn som vuxna med förkylningsliknande symptom stannar hemma så långe de är sjuka och ytterligare två dagar efter att symptomen upphört.

Charlotte Gremar Engdahl poängterar samtidigt att friska barn inte ska stanna hemma för att inte bli smittade. Så länge skolan inte är stängd gäller Skollagen som vanligt.

– Vi har skolplikt. Friska barn ska vara i skolan, betonar hon.

Stärkta ur krisen

Såväl kommunchefen som räddningstjänstens platschef är övertygade om att Ydre kommer att ta sig ur den här krisen, även om den är långt ifrån över.

– Vi kommer då att ha nytta av teamkänslan som den här krisen har förstärkt. Vi har lärt känna varandra bättre genom att jobba mer ihop. Vi har kavlat upp ärmarna tillsammans och även kommit närmare medborgarna, säger de.

– Vi har så otroligt duktiga medarbetare inom Ydre kommun. De jobbar på och tar till sig det som krävs av dem i den här svåra situationen då verksamheter måste förändras. Alla ställer upp och tänker att ’nu ska vi klara detta’. Det är roligt att jobba i en kommun där den inställningen finns.