Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säckpipor säkrar tattoo-känslan

Vad är väl ett tattoo utan säckpipor? Inte lika bra så som ett tattoo med The Southern Highlanders Pipes & Drums i alla fall. I sommar återkommer de kiltklädda säckpipeblåsarna till Eksjö International Tattoo.

När ett knappt halvår återstår till Eksjö International Tattoo 2020 släpper arrangören en bokning som helt klart lär bidra till den rätta tattoo-stämningen.

Produktionsansvarige Thore Bäckman konstaterar att de inför tattoot strävar efter att boka både nationella och internationella orkestrar av olika slag och med ambitionen att alla ska hålla hög kvalitet.

Årets föreställning kommer att ha sju olika orkestrar och en soloartist.

– När det gäller orkestrar har en säckpipsorkester stått högt på önskelistan, säger han.

Den önskan uppfylls genom att det nu står klart att The Southern Highlanders Pipes & Drums återvänder till Eksjö. Orkestern deltog vid 2016 års tattoo.

– Vi är mycket glada över den här bokningen, säger Bäckman.

Rutigt blås

The Southern Highlanders Pipes & Drums är en internationell orkester vars medlemmar rekryteras från olika orkestrar i England på begäran. Såväl mindre som större orkestrar kan sättas samman allt efter vad en arrangör efterfrågar.

Det finns alltid startklara säckpipeblåsare beredda att lämna sina ordinarie jobb som lärare, smed, poliser, banktjänsteman eller ambulansförare för att framträda på arrangemang inom och utom landet, skriver orkestern på sin hemsida.

Och vart de kommer är det alltid full ceremoniell uniform som gäller: klanrutig kilt och sjal, knivskaft som sticker upp ur strumporna, vita damasker över skorna plus lämplig huvudbonad.

Repertoaren består av traditionella låtar som är välbekanta för de flesta även utanför Storbritannien.

”Goda minnen”

I samband med firandet av drottning Elisabeths 90-årsdag sommaren 2016 ledde orkestern en parad genom London. Under de senaste åren har orkestern spelat vid tattooer, festivaler och liknande i exempelvis Tyskland, Schweiz, Spanien, Italien och Nederländerna.

Bandmästaren Stan Hebborn hälsar via arrangören till Eksjöpubliken:

– Vi är verkligen glada att få återvända till Eksjö för en andra gång. Det är en vacker stad och invånarna fick oss att känna oss välkomna förra gången. Vi har alla goda minnen från Eksjö.

Utöver medverkan på Eksjö international Tattoos föreställningar blir det säckpipekonserter på olika platser i Eksjö kommun och stadsmarscher i Eksjö och grannstäderna på Höglandet under hela första veckan i augusti.

Tattoo-förställningar blir det 6–8 augusti, sammanlagt fyra stycken. Biljettförsäljningen har kommit igång ordentligt, meddelar arrangören.