Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samtliga röster i kommunen räknade – så blev resultatet

Under onsdagsförmiddagen så räknades de sista rösterna till EU-valet i kommunfullmäktiges sessionssal. Därmed är nu samtliga röster inräknade och ett preliminärt resultat är klart.

Tidningen berättade i måndags om röstresultatet i Eksjö kommun sedan elva av tolv distrikt räknats. Det sista distriktet, de så kallade uppsamlingsrösterna som innehöll röster från utlandet och förtidsröster som avlagts i andra kommuner på valdagen, räknades under onsdagsförmiddagen i kommunfullmäktiges sessionssal, Eksjö stadshus.

Några större förändringar kan vi inte avläsa utan Socialdemokraterna står kvar som största parti med 22 procent av rösterna följt av Sverigedemokraterna med 17 procent.

Totalt 6 999 giltiga röster lämnades in av 13 020 röstberättigade vilket ger ett valdeltagande i kommunen på 54,5 procent, en klar ökning jämfört med valet 2014.

Samtliga siffror är dock ännu preliminära då resultaten nu går vidare till länsstyrelsen för slutlig rösträkning. När den slutliga rösträkningen är färdig fördelar Valmyndigheten mandaten mellan partier samt utser ledamöter och ersättare. Resultatet beräknas vara fastställt i slutet av veckan.