Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkt skatt – för sju miljoner svenskar

Skatten för över sju miljoner låg- och medelinkomsttagare ska sänkas med sammanlagt 8,5 miljarder kronor nästa år, enligt en uppgörelse mellan Centerpartiet, Liberalerna och regeringen.
Det handlar om skattesänkning på förvärvsinkomster.

– Det skapar både frihet och rättvisa och bidrar till viktiga steg framåt för att bidra till en ekonomisk nystart, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf, som deltar på samma presskonferens.

– För 2021 handlar det om en skattesänkning på 1500 kronor per år för någon som jobbar heltid, säger Lööf.

Ovanpå detta har januaripartierna gjort upp om att skatt på arbete ska sänkas med fem miljarder kronor under två år, vilket gör att skattesänkningen 2021 uppgår till totalt 13,5 miljarder.

– Exakt utformning får vi återkomma till, säger Nyamko Sabuni, Liberalernas partiledare på en presskonferens i riksdagen om sänkningen av skatten på arbete.

Detta förslag ska nu gå ut på remiss.

Planen är att betala ut en klumpsumma för skattesänkningen på arbete till midsommar 2022, för att därefter betala ut detta månadsvis året ut.

Därefter ska skattesänkningen på arbete omvandlas till att gälla förvärvsinkomster och till 2023 ska skattesänkningen samtidigt utökas till 17 miljarder kronor.

Till 2023 ska skattesänkningen vid fullt genomslag ge 3 000 kronor per år eller 250 kronor per månad.

– Det här är skattesänkningar som Liberalerna och Centerpartiet har drivit på för, säger Annie Lööf.