Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sara Stridsberg tilldelas romanpriset

Författaren och dramatikern Sara Stridsberg tilldelas Sveriges Radios romanpris för hennes skildring av en mördad kvinna i ”Kärlekens Antarktis”. Priset delades ut under litteraturveckan i Växjö under fredagen.

Få kan skildra människors utsatthet som Sara Stridsberg. I sin senaste roman "Kärlekens Antarktis" har hon tagit ut svängarna ytterligare och placerat huvudpersonen Kristina på andra sidan, varifrån hon berättar för läsaren om hur hon blev brutalt mördad och lemlästad.

Nu får hon Sveriges Radios romanpris. Juryns motivering lyder: "Att låta mordoffret berätta sin egen historia ger ett perspektiv vi annars sällan får."

Sara Stridsberg säger i ett pressmeddelande:

– Det känns mycket flott att få pris av en lyssnarjury av bokcirklar. Det är fantastiskt med denna stora folkrörelse och bildningsrörelse – ett imponerande arbete med litteraturen verkar pågå därute.

Under galan prisades poeten Matilda Södergran prisades med Sveriges Radios lyrikpris för Överlevarna. Novellpriset tilldelades Annika Norlin, mest känd som låtskrivare och artist, för sin novell Mattan.