För tre år sedan samlade Vetlandabor in över 60 000 kronor till Love and Hope, som då hette Love Nepal, under en gala anordnad av bland annat församlingen Hope i Vetlanda. Men trots veckans avslöjanden om organisationen är församlingens pastor Patrik Olofsson fortfarande positiv till organisationen, och familjen bakom.

– Jag känner familjen Alfvén så pass väl att jag kan säga att det inte finns en chans att de är lurendrejare. De har inte skött allt perfekt, det har de själva sagt och bett om ursäkt. Men att de skulle lura folk på pengar och sagt åt flickor att gråta, det finns inte på kartan. Det är min magkänsla, säger Patrik Olofsson.

Patrik Olofsson skrev redan innan galan på församlingens hemsida att Love and Hope, som då hette Love Nepal, är en trovärdig organisation som gör skillnad. Han skrev också att han själv funderade på att åka dit och se ett av de hem som organisationen enligt egen utsago startat. Men resan blev inte av.

– Nej, och därför vill jag inte uttala mig om den biten, men jag uttalar mig gärna om mitt förtroende för familjen Alfvén. Jag har känt dem otroligt länge och de är helt fantastiska människor.

Han menar att personer som blir besvikna när de får höra att pengarna gått till annat än vad de som givare kanske trott antagligen inte känner familjen på samma sätt som han själv.

– Jag kan själv inte säga att jag blir omskakad eftersom jag känner familjen och vet vilka de är. Jag tycker snarare att det är tråkigt för familjen. Men de som inte känner dem, de reagerar ju annorlunda.

Men tycker du inte att det är viktigt att visa om en organisation ljuger om sitt arbete?

– Absolut, det är viktigt. Men det känns som personangrepp när det skrivs om att de bott på lyxhotell och sådana grejer.

Patrik Olofsson tror inte att pengarna använts på ett felaktigt sätt och säger att han blir ledsen av det hat som familjen fått ta emot i kommentarsfält på sociala medier.

– Jag känner ju till Mikaels nackskada och vet hur ont han har haft. Om de har företagare som gått in och betalat för att han ska kunna åka mer bekvämt så ser jag inga problem med det. Men om de skulle ha använt givarepengar till sådant så hade det givetvis varit en helt annan sak.