Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-politiker attackerade vid sin valstuga

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Fem personer i 20-årsåldern gick igår till attack mot företrädare för Sverigedemokraterna utanför deras valstuga i Hamnparken. En SD-politiker som stod vid stugan blev fysiskt attackerad och fick även motta hot.

16:01 igår kom det ett larm till polisen om att det var stökigt vid valstugorna i Hamnparken när partiföreträdare höll kampanj inför valet.

– Det ska ha varit högljutt och partiföreträdarna ska ha tagit emot hot, säger Monica Bergström, presstalesperson på polisregion Öst.

Polisen var på plats 16:30 och tog då upp en anmälan om ofredande.

– Vi pratade med folk på plats och upprättade en anmälan om ofredande, säger Monica Bergström.

JP har pratat med partiföreträdare för Sverigedemokraterna som var på plats vid den inträffade händelsen.

– Jag ser att det kommer fem ungdomar gåendes mot vår oss här vid valstugan. Sen fick jag se blicken, en av dem var väldigt påverkad av någon form av drog. Jag tyckte det blev lite obehagligt, så jag backade och då kom min partikollega, som var den som råkade mest illa ut, fram. Då tar de tag i honom och närmade sig honom med sina ansikten och uttryckte ett grovt hot, säger en av SD-politikerna och fortsätter:

– Då backade min kollega och då kom det en vattenflaska rakt i ansiktet på honom. Då tog jag upp min mobiltelefon och ringde polisen.

Ringde polisen

Under tiden som SD-politikern ringde polisen avlägsnade sig de fem ungdomarna, och det var en särskild gest som fick dem att ge sig av.

– När jag väntade på att bli framkopplad till polisen lyfte jag telefonen mot dem som att jag skulle ta en bild, och då försvann de.

Den SD-företrädare som blev fysiskt attackerad ska inte ha drabbats av någon direkt fysisk skada, men enligt partikollegor var han mycket skakad av händelsen.

Vänsterextrema kopplingar

Enligt en av SD-politikerna som var på plats har de fem ungdomarna som gick till attack tidigare utgett sig för att tillhöra en vänsterextrem grupp. Ungdomarna ska enligt vittnen på plats ha varit i 20-årsåldern.

Det blev en del uppståndelse runtomkring SD:s stuga i samband med tumultet.

– Socialdemokraterna var snabbt framme och kollade hur det hade gått med min kollega, det var en jättefin gest av Socialdemokraterna, det ska fram. När det händer något sådant här ställer vi upp för varandra, det tycker jag är demokrati, säger en av SD-politikerna som var på plats.

Jan-Ove Lipponen är SD:s ordförande i Jönköping.

– De här fem ungdomarna ville uppenbarligen ställa till med bråk, och yttrade en del saker som inte lämpar sig i tryck, säger Jan-Ove Lipponen, som inte själv var på plats.