DEN SOM

Närmast på tur står givetvis sjukvården vilket partiet riktade in sig på under sin dag i Almedalen.

Sverigedemokraterna har varit det mest närvarande partiet under årets Almedalsvecka.

Partiet har tagit över den profillokal som LO tidigare har huserat i. Där har det varit aktivitet från arla morgon till sen natt.

Överallt har sverigedemokrater setts, ofta i samtal med personer som är nyfikna på partiet.

NAZISTISKA

Partiets tidning Nordfront fokuserar kraftigt på vad de uppfattar som Jimmie Åkessons svek i invandringspolitiken och kallar NMR "det enda partiet i Sverige som vill stoppa främlingsinvasionen".

Men NMR kommer inte att lyckas störa SD särskilt mycket. Snarare accentueras SD:s utveckling till att bli en del av etablissemanget.

Sjukvårdsfrågan är ett naturligt nästa steg för partiet som nu hoppas ta ännu fler väljare från Socialdemokraterna.

ALLA

S överlever inte en sjukvårdskris under eget maktinnehav och därför formligen öser partiet pengar över kommuner och landsting. Det kommer dock inte att hjälpa.

Att ge mer pengar till en dysfunktionell organisation gör enbart att den dysfunktionella organisationen växer. Det är ingen lösning.

Moderaterna centralt har heller inga lösningar.

Partiet har tillsatt en arbetsgrupp ledd av Cecilia Widegren, tidigare mest känd för att ha förstört försvarspolitiken, för att ta fram en ny sjukvårdspolitik.

Det finns ett nätverk av sjukvårdskunniga moderata landstingspolitiker. Där finns kunskap och idéer så det räcker och blir över. Arbetsgruppen innehåller varken personer från nätverket eller lyssnar på dem.

Det säger mycket om kompetensen hos ledningen.

SVERIGEDEMOKRATERNA

Åkesson och SD:s hälso- och sjukvårdspolitiske talesperson Per Ramhorn presenterade dock två konkreta förslag vid partiets pressträff.

Det handlar dels om att införa patientansvariga läkare, dels att ta bort ofrivilligt skiftarbete.

Patientansvariga läkare är ett bra förslag. Kontinuitet i vården är viktigt för patienter och kan leda till mycket gott.

ATT FRÅN

Processen går ut på att vårdproffs (arbetsgivarna) tillsammans med andra vårdproffs (de anställda) bestämmer hur systemet ska fungera. Detta bör inte frångås.

SD tenderar att vilja använda statsmakten i lika stor utsträckning som Vänsterpartiet.

SD har dock siktet inställt. KD är redan där men har svårt att nå utanför de egna kretsarna.

Nu är det upp till övriga partier att leverera.