Utöver kurser och seminarier för att öka kunskapen för solen som energimöjlighet ska det anordnas en klimatvecka i hela Jönköpings län i september.

En dag den veckan finns det möjlighet att åka på ”Solsafari”. Det innebär att hushåll, företag och lantbrukare som använder sig av solel visar upp sin anläggning för allmänheten.

I Nässjö kommun ska fyra platser, på olika håll, visa upp sin panel och finnas tillgänglig för frågor. Siwert Axelsson, i Isåsa, är en av de i kommunen som ska hålla öppet för visning. Han skaffade sina solpaneler för drygt två år sedan och de har en effekt på 12kWh, tolv kilowattimmar.

Jag tyckte det lät intressant att kunna producera sin egen el och man får ju en uppfattning om vad det innebär, säger Siwert och menar att hans ladugård var en lämplig byggnad vad det gäller installation.

Med hjälp av en app kan Siwert följa panelernas produktion under varje dag och se statistik över resten av årets veckor och månader.

Om man inte är hemma kan man gå in i appen och se vad det är för väder i Isåsa, säger han. Produceras det mycket el är det vackert väder, medan mindre produktion visar på sämre väder, förklarar han.

På ett år står hans paneler för omkring en tredjedel av den totala elproduktionen på gården, vilket har resulterat i en positiv skillnad på elräkningen, tycker han. Men på sommaren står panelerna för näst intill 100 procent, speciellt i maj, då de tar emot mest solljus.