I DAGSLÄGET cirkulerar en video på Facebook om en, förmodligen amerikansk, kvinna som på ett finurligt sätt argumenterar för varför det är fel att amma offentligt.

Den som snappar upp kvinnans ironiska ton upptäcker ganska snart att hon egentligen menar det motsatta, och att hon driver med alla de som argumenterar för att amning bara får förekomma i slutna rum.

JAG HAR ALDRIG förstått vad som är så tabu med offentlig amning.

Det handlar om en bebis (eller flera) som dricker lite (eller mycket) mjölk. Det mesta av bröstet syns inte ens.

Offentlig amning är inte obehagligt, inte fult och inte respektlöst. Snarare är det ganska fint när mammor får visa närhet till sina barn.

För oss som är positiva till konceptet handlar det inte så mycket om kvinnans rätt att få amma som om barnets rätt att få stilla sin hunger.

Jag har själv aldrig fått barn, men den dag jag får det kommer barnets behov gå före precis allt annat. Är bebisen hungrig så ska den få mat.

Även våra kroppar är programmerade att sätta barnets behov först.

Enkla saker som att höra ens barn (eller någon annans barn) gråta, att tänka på barnet eller känna dess lukt kan få igång mjölkproduktionen och till och med göra så att mjölken läcker.

Hela kroppen vill mata barnet. I dessa tillfällen är andras åsikter i frågan inte särskilt viktiga.

DET BETYDER såklart inte att ammande kvinnor inte kan anstränga sig lite för att inte vara blickfångets mittpunkt.

Sunt förnuft ska gälla i det mesta och amning är inget undantag.

Till mammors försvar ska det dock sägas att de allra flesta vet när och var det lämpar sig och inte lämpar sig att amma sitt barn.

De flesta försöker se till att sker så diskret som möjligt, dels för omgivningens skull, men också för barnets och för sin egen skull, då det är trevligare att amma där det råder frid och fröjd.

MEN ATT en kvinna ska behöva gå iväg och gömma sig eller låta bli att mata sitt barn på grund av sociala koder - koder som för övrigt ändras med tiden - är det inte tal om.

Dessutom, om bebisen inte får dricka sin mjölk är det en stor risk att den börjar gråta.

Så om man inte gillar mammor som ammar offentligt måste man av principskäl kunna stå ut med spädbarn som gråter offentligt.