Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska Grimstorp raderas från kommunkartan?

Artikel 1 av 5
Nedläggning av Grimstorps förskola
Visa alla artiklar

Ska Grimstorp raderas från kommunkartan? Att Nässjö kommuns ekonomi blöder är dagligen rapporterat i media. Men är detta en realitet?

I media kan man ta del av kommunens satsningar. Nybyggnationer av skolor, daghem, stadsdelar, offentliga toalettbyggnader, ombyggnationer av entréer med mera. Var hittar man, i dessa bistra tider, all finansiering till detta?

För att försöka stoppa blödningen behövs kraftiga besparingar.

Då föreslås bland annat att utarma kransorten Grimstorp genom att dra in den enda kommunala verksamheten som finns på orten, förskola/fritids!

Skäl som anges är lågt barnantal, ej ändamålsenlig lokal, ensamarbete och problem med att rekrytera adekvat utbildad personal.

Får förslaget majoritet i fullmäktige innebär det att Grimstorp, som enda ort i Nässjö kommun, skulle sakna dagis/fritidsverksamhet!

Beträffande barnantalet:

Grimstorp, med sina idag cirka 325 invånare är sjätte största ort i kommunen. Den naturliga generationsväxling som är nära förestående, kommer genom förslaget att i princip omöjliggöras. Det primära för att en mindre ort ska attrahera yngre att bosätta sig, är att det finns barnomsorg. När min familj i slutet på 70-talet av flera alternativ valde Grimstorp, då var prio ett att det fanns skola, och en lugn och bra uppväxtmiljö.

Beträffande lokal: Grimstorps nedlagda skola, som i dag används, är inte anpassad för förskola/fritids.

Skicket är nu också sådant att stora investeringar krävs.

Detta beror på kraftigt eftersatt underhåll, vilket gör notan extremt hög den dag allt behöver åtgärdas. Investeringar som gjorts är installation av bergvärme, samt byte av fasad på tillbyggnad. I investeringsbudgeten hade medel avsatts för paviljonger, och med bibehållen verksamhet, men investeringen ströks!

Beträffande personal:

I dagens verksamhet i Grimstorp finns personal med adekvat utbildning. Att rekryteringsproblem skulle föreligga specifikt till mindre enheter är inte korrekt! Bristen på pedagoger är riksomfattande! Här skulle ett rejält lönelyft behövas, och det gäller alla lärare som dagligen tar hand om vår framtid, våra barn!

Att pedagoger föredrar mindre enheter är naturligt, man får mer tid för respektive barn, och därigenom minskar stressen. Säkerligen mår också barnen bättre i en lugn miljö. Alltför ofta rapporteras om att barn och vuxna drabbas av psykisk ohälsa. Att barn redan i dagismiljö känner stress och oro är ingen bra tendens. På sikt kommer det att öka kommunens sociala kostnader. Som man bäddar får man ligga!

Efter samhällsföreningens kontakter med andra förskolor kan konstateras, att ensamarbete inte förekommer i större utsträckning i Grimstorp jämfört med andra förskolor. Vid ensamarbete är det bättre både ur pedagogens och barnens synpunkt, att ha ansvar för tio barn jämfört med en avsevärt större grupp.

Kommunens lösning:

Riv skolbyggnaden, behåll tomten, förbered för framtida paviljonger, om behov uppkommer. Vem tror på detta?

Dagens verksamhet är ju navet för att möjliggöra för yngre familjer att bosätta sig på orten! När bostäder i kransorter kommer ut till försäljning så väljer de flesta, som vi en gång gjorde, att bosätta sig i en ort där fundamental verksamhet finns för medborgarna. Hela kommunen ska leva…, menar Ni styrande allvar med dessa ord?

Kommunen har en drivkraft att ständigt växa, men alla som planerar ett liv i Nässjö kommun, borde beredas möjlighet till ett lugnt naturnära boende, där kommunal barnomsorg finns, oavsett i vilken ort man väljer att bosätta sig.

Det handlar om livskvalité! Alla kan inte, och alla vill inte bo i City!

Dagens Nässjö kommun, sett från kransortsperspektivet, börjar bli uppdelad i vi och de. För att vända trenden kanske kommunalskatten skulle differentieras? En femma extra för de inom stadsgränsen som på promenadavstånd får tillgång till alla faciliteter? Det skulle bidra till att åter öppna upp verksamheter i kransorterna, kommunens enorma investeringar i tätorten skulle minska och kransorter och landsbygd skulle få nytt liv och framtidstro!

På kommunens hemsida, “Utveckling Nässjö”, läser man om olika projekt, bland annat att utveckla landsbygden. Men det som håller på att ske i Grimstorp är avveckling!

Jag förstår att investeringsbehoven är många inom staden Nässjö, men det får absolut inte ske på bekostnad av kransorters existens! Då har ni styrande navigerat helt galet.

• Vart tog Medborgardialogen vägen?

• Är det överkörning som gäller som vid tidigare nerläggning av skolan?

• Var i beslutsunderlaget finns konsekvensanalysen för vad som händer med orten Grimstorp?

• Var finns Vision Grimstorp?

• Var i beslutsunderlaget finns Samhällsföreningens tankar och idéer presenterade?

• För alla befintliga och ev nya kommuninvånares bästa, bevara de fundamentala verksamheterna i kransorterna.

Det handlar om prioritering!

Stig Svensson

Grimstorp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel