Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skarpt läge för nya styrelsen

Den nya kommunstyrelsen är i gång. Det första sammanträdet präglades av personval och en hel del information. Sverigedemokraterna dök aldrig upp.

För Beata Allen (C), ny ordförande för kommunstyrelsen, innebar mötet att hon hamnade i skarpt läge för för första gången.

– Det är ju kommunens högsta verkställande organ, så det är klart att det var en anspänning inför det, säger hon och fortsätter:

– Jag är ju inte ny i kommunstyrelsen, men nu är jag i en ny roll och vill göra rätt. Jag är dock fortfarande väldigt ödmjuk inför uppgiften och inte rädd för att fråga.

Beata Allen tycker att det blev en bra och kul start för den styrelse, där ett antal av ledamöterna är nya. Som hon sagt i en tidigare intervju, handlar det nu om att bygga ett lag samt om utbildning, som ska ske vid flera tillfällen. En dag blir det tillsammans med chefstjänstemännen.

I samband med måndagens sammanträde gavs det information om kommunens organisation, ansvar och roller samt styr- och budgetprocessen.

Massor av val

I övrigt dominerades listan helt av en mängd personval. De val som följer nedan gäller ordinarie ledamöter. Ett antal ersättare utsågs också.

Allmänna utskottet: Beata Allen, ordförande, Caroline von Wachenfeldt (M), vice ordförande, Arijana Jazic (S), Maria Lundblom Bäckström (KD) och Fredrik Bodin (S).

Barn- och utbildningsutskottet: Jörgen Svärd (KD), ordförande, Niklas Lindberg (S), vice ordförande, Tobias Kreutzpointner (C), Sandra Bergqvist (M).

I bu-utskottet har även Sverigedemokraterna en plats. Partiet var dock inte representerat på kommunstyrelsen och hade inte heller anmält förhinder.

– Lite trist att vi inte kunde göra valen fullständiga, säger Beata Allen.

Sociala utskottet: Anna Ekström (L), ordförande, Birgitta Svensson (S), vice ordförande, Gudrun Andersson (C), Anita Walfridsson (M), Helen Karlsson (V).

Dessutom gjordes ett antal av val av ombud till årsstämmor för bland andra föreningen Sommenbygd Vätterstrand, Smålands Turism och Anebysjöns fiskevårdsområde. Med något undantag är det någon i trion i kommunstyrelsens presidium som får de uppdragen, alltså Beata Allen, Caroline von Wachenfeldt eller Arijana Jazic.

– Det gäller de sammanslutningar där Aneby kommun är med som markägare, ägare eller medlem. Vi behöver så klart bevaka vår del och det är viktigt att ta ansvar även för små delar i samhället.

Fotnot. Tidningen har, utan resultat, sökt Kristin Apsey för en kommentar om varför Sverigedemokraterna uteblev från kommunstyrelsens sammanträde.

Läs mer: Snart klart med nytt kommunalråd

Läs mer: Nu är det klart att Beata Allen tar över