Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skinngarvning med Lotta Rahme

Söndagen går i skinnets tecken. Det är garvaren Lotta Rahme som håller i en föreläsning och workshop om skinngarvning och beredning med gamla metoder.

LÄS MER: Nu är hantverkarna i fokus – utställning med dåtid och nutid

Eksjö museums stora utställningsprojekt går under namnet Handens kunskap. Under året har flera programpunkter genomförts, och ytterligare ett gäng återstår. Utställningen vill lyfta fram lokala hantverkstraditioner och nutida hantverk inom interiört, måleri, garveri, broderi, silver och tenn.

På söndag kommer garvaren Lotta Rahme att inleda dagen med en föreläsning. Där kommer hon att prata om garvningens historia från forntid till nutid. Den äger rum i Folkdanslokalen, som ligger på Garvaregatan intill Eksjö museum.

På eftermiddagen håller hon i en workshop. Där kommer totalt tolv deltagare att få se fiskskinn som garvats med bark eller omättade fetter. Därefter får deltagarna sy ett armband av fisk eller renskinn. Workshopen anordnas inne på Eksjö museum.

När tidningen skrev om utställningen i våras sa Lotta Rahme:

– Min mission i livet är att jag ska lära mig de här teknikerna så att de inte glöms bort. Sedan ska jag i min tur förmedla dem vidare, genom att bland annat skriva böcker och ha kurser i Sverige och utomlands. Det finns ett stort intresse att lära sig.

Hon garvar framförallt med bark från olika träslag och mycket fiskskinn.

– Det är jättestort intresse för fiskskinn just nu, för det är något som annars bara kastas, berättar hon.