– Vi håller på med musik i Linköping och ville dela med oss till min hembygd, säger Albin Forsell som är uppväxt i Ydre.

Tillsammans med Zara Rydman, som också bor i Linköping och leder kören Joyvoice, arrangerar han "rockidal" för andra året i rad. En gemensam dröm de haft länge.

– Förra året vände vi oss främst till våra vänner och deras vänner, säger Zara. Men nu är det många vi inte känner som har bokat biljett.

Festivalområdet öppnar upp redan på fredagen för den som vill tälta. Eftersom det råder eldningsförbud får besökarna varken använda engångsgrillar eller stormkök på campingen. Men vandrarhemmets restaurang är öppen under festivalen.

– Det är svårt att beräkna hur mycket mat som behövs, säger Zara. Många bestämmer sig för att åka i sista minuten.

Bild 1 av 3 SkogsRåfestivalens arrangörer Zara Rydman och Albin Forsell har lovat att bjuda på en överraskning för de som kommer på fredagskvällen.

Foto Louise Halvardsson

Fem utvalda band

Albin och Zara visar var scenen ska stå: inne i vandrarhemmets matsal. Nu är borden uppställda med vita dukar, men tanken är att det ska bli ståplatser så att folk kan rocka loss till musiken under lördagen.

I år har över 80 band hört av sig och velat spela, men det finns bara plats för fem: Nekrokraft, Black Magic Fools, Viral, Nocturnalia och Terratone. De sistnämnda har bandmedlemmar från Tranås och Österbymo.

– Folk har sagt att de gillar den gemytliga stämningen, säger Albin. Det är mysigt när det är litet och publiken kommer nära.