Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsstyrelsens storvarsel drabbar Jönköpings län

Skogsstyrelsen med huvudkontor i Jönköping varslar 124 anställda, varav ett tiotal i Jönköpings län. — Det här är förstås det tyngsta besked man kan ge sina medarbetare, säger generaldirektör Herman Sundqvist i en kommentar.

Varslet sägs vara är en direkt följd av en minskad budget för 2019 och regeringens beslut att avsluta en rad uppdrag, till exempel arbetsmarknadsåtgärden Naturnära jobb och nationell inventering av nyckelbiotoper.

– Nu tvärbromsar vi, men bromssträckan är lång med uppsägningstider att ta hänsyn till och det bidrar till varslets omfattning, säger Herman Sundqvist i i ett pressmeddelande.

Inför 2019 fattade regeringen beslut om att avsluta arbetsmarknadsåtgärden Naturnära jobb som letts av Skogsstyrelsen, men även att dra ned budgeten för ersättning till markägare som fått skog formellt skyddad till en tredjedel. Även den nationella inventeringen av nyckelbiotoper har avslutats. Som en konsekvens av att uppdragen försvinner behöver Skogsstyrelsen spara in drygt 50 miljoner under 2019. Skogsstyrelsens förvaltningsanslag för 2019 är 440 miljoner kronor.

120 i Jönköping

Trots att Skogsstyrelsen räknat med snabba budgetförändringar och använt sig av visstidsanställningar inom Naturnära jobb, gör den ekonomiska situationen att 124 personer måste varslas. Skogsstyrelsen har i dag nära 800 tillsvidareanställda, varav cirka 120 vid huvudkontoret i Jönköping.

Om förutsättningarna förändras i en kommande ändringsbudget från regeringen, så får arbetet anpassas efter det enligt pressmeddelandet.

– Vi kan i det här läget inte förlita oss på eventuella signaler om förändringar framöver utan måste agera utifrån de förutsättningar och beslut som gäller nu, säger Herman Sundqvist.