Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolskjuts för gymnasieelever slopas

Gymnasieelevernas skolskjutstur till och från Askeryd dras in. På det sparar kommunen 200 000 kronor.

Under rätt många år har Aneby kommun erbjudit gymnasieelever som bor i Askeryd skolskjuts till och från Aneby. Detta för att de sedan ska kunna ta sig vidare med buss till Jönköpingsområdet, Tranås, Eksjö och Nässjö.

Daglig tur

Under skoltid har det dagligen gått en tur som lämnat Askeryd kl 06.30 och som återvänt kl 17.00.

Att erbjuda den servicen, som inte är någon skyldighet, beslutades av kommunstyrelsen för ett antal år sedan. Det gjordes därför att gymnasieelever i den kommundelen hade svårt att nå sina respektive studieorter.

– Även vuxna Askerydsbor har haft möjlighet att åka med för att ta sig till jobbet, säger kommunstyrelsens ordförande Beata Allen (C).

Har minskat

Efter hand har antalet resenärer på väg till och från gymnasiestudier minskat. Vårterminen 2019 var det endast en elev som utnyttjade skolskjutsen, som under ett år kostar cirka 200 000 kronor.

– Bedömningen är att det inte blir någon förändring det här läsåret och man har hittat en annan lösning för den elev som åkte med i våras.

Barn- och utbildningsavdelningen har föreslagit att den aktuella linjen ska läggas ner. Det är också det beslut som kommunstyrelsen har fattat.