Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skulpturer som betraktaren själv får tolka

Utställningen Curiostas visas på Eksjö museum. Det är konstnären Anette Jonsson som skapat skulpturer som hon vill att betraktaren själv ska tolka utifrån egna associationer och berättelser.

Under lördagseftermiddagen, den 23 mars, är det vernissage på Eksjö museum. Det är Anette Jonsson som visar sin utställning Curiositas.

Hon säger att hon gärna tittar närmare på tankebilder som vill sorteras bort och försöka översätta dem till en fysisk kropp genom skulptering.

– När man tittar på utställningen kan man tänka sig att det handlar om sagor, drömmar eller någonting som sker inne i någons huvud, säger hon.

Anette vill gestalta sådant som hon upplever i seendet och det rationella medvetandets utkant tillsammans med sina intresseområden som naturvetenskap, historia och religion.

Hon säger också att hon vill att betraktaren ska kunna tolka verken fritt utifrån sina egna associationer och berättelser.

– Skulpturerna är inte riktigt rätt, det finns alltid konstigheter och det är väldigt individuellt hur man uppfattar det. Det är inte abstrakt, utan det syns vad det är, men ibland vet jag inte själv vad det är, säger Anette och fortsätter:

– Det kan ibland vara en tankeförnimmelse av en dröm till exempel. Då skissar jag alltid ner den och utgår exakt efter min skiss när jag ska göra den i lera.

Då skissen bara visar föremålet från ett håll får Anette lösa hur den ska se ut från baksidan.

– Då kan det komma överraskningar, säger hon.

Utställningen pågår till och med 5 maj.