Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Soligt igen – sista chansen att bada?

Efter ett par veckor med normalt septemberväder kan vi nu räkna med ett antal soliga dagar med temperaturer som beräknas kunna nå upp till 23 grader. Kanske är det läge för att ta årets sista bad?

Efter den ovanligt heta sommaren är det nog många som känner att de senaste veckorna har bjudit på mer vanligt väder för årstiden.

– Temperaturmässigt är det fortfarande lite varmare än vanligt under september och det var bara omkring två veckor sedan som vi hade dagar då det var ganska varmt, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

På måndagen kommer varmare luft in över Sverige och gör att det på nytt blir soligt och fint väder. Värmen beräknas sedan stanna fram till onsdagen och temperaturen beräknas kunna bli som högst på tisdagen då det kan bli uppemot 23 grader på vissa håll i Småland.

Sommarens varma väder gjorde även att temperaturen i sjöarna blev betydligt högre än normalt. Hur mycket vattentemperaturen kan ha fallit efter några veckor med mer ostadigt väder är svårt att säga, men det är inte orimligt att tro att det i många sjöar alltjämt kan vara temperaturer som gör att det är fullt möjligt att ta ett dopp – och då med stor sannolikhet årets sista bad.

– Vi på SMHI för inte statistik på badtemperaturer på samma sätt som vi gör med vädret, men generellt är det så att vattentemperaturen påverkas en hel del av om det blåser som kan göra att det blir mycket omblandning i vattnet, säger Sandra Andersson.