Vill du veta hur du själv kan spara in upp till 30 000 kronor per år? Fortsätt läsa i så fall.

Det har skrivit tusentals spaltmeter om hushållsekonomi. Och sanningen är ju den att de flesta hushåll inte har så värst mycket över när alla räkningar är betalda. Och i takt med att allting blir dyrare kan det bli problematiskt. För bara cirka 25 år sedan fanns det bara en tv-licens och en telefonavgift att hålla reda på. Nu har en del familjer ofta mer än en handfull abonnemang. Det kostar det.

Jag återgår därför till ett för egen del kärt ämne, kostnadsbesparingar i samband med pendling till och från jobbet.

Jag tycker att alla som bara har upp till fem kilometer till jobbet borde eller rentav ska ta cykeln och det året runt. Visst finns det skäl att ta bilen om man av olika anledningar har svårt att cykla eller att man måste hämta och lämna på dagis efter och innan arbetstiden.

Men om vi, lite ur ett Jönköpingsperspektiv, tänker oss att man tar cykeln 22 arbetsdagar per månad i stället för bilen. Betalar man dessutom 60 kronor per dag i parkeringsavgift som på Västra Torget blir det ungefär 1320 kronor per månad och 14 520 kronor på ett år minus semestermånaden. Jag vet om att det finns bilägare som faktiskt gör detta. Priset för drivmedel för en mil om dagen blir ungefär 25-30 kronor eftersom bilen alltid drar mer den första milen, årskostnad 7 260 kronor. Värdeminskningen uppskattar jag till 3 000 kronor per år på grund av pendlingen.

En del åker också och tankar och ondgör sig över hur dyr bensinen eller dieseln har blivit men betalar gärna i butiken 30 kronor för en dricka och lite godis. Sluta med det och du sparar cirka 1 500 på ett år. Listan med fler sparexempel kan göras längre och vi närmar oss 30 000 kronor. Buss kan vara bra vid urdåligt väder men 30 spänn för en enkel resa är dyrt.

Naturligtvis finns det varianter av kostnader, en del arbetsgivare har egna parkeringsplatser, det går i vissa fall att köpa månadskort med mera för att få ner kostnaderna. I de mindre orterna kostar det också mindre och problemen med bilköer är inte lika stora som i Jönköping. Men det är ändå tänkvärt att när man räknar på en del onödiga utgifter och hur mycket det blir på ett år. En cykel har de flesta som håller för arbetspendling. Givetvis är det viktigt att den är säker och att du har hjälm. En olycka och sjukskrivning kan bli kännbar på många sätt. Fast cykeln eller att gå till jobbet är bra för hälsan och miljön och det sparar även sjukskrivningsdagar totalt sett i längden.

Jag själv då, jo jag har visserligen nästan tränat dagligen i 35 år, cykel, innebandy och löpning, har 3,5 kilometer till jobbet och tar cykeln ibland men inte alltid. I förra veckan fick jag dessutom parkeringsböter - 600 spänn rätt ut i sjön - bara så ni vet.