Polisen gick ut med uppgifterna om insatsen på måndagsförmiddagen. Det rör sig om en insats mot sexköp och polisen har kunnat gripa 13 misstänkta personer.

Det finns ytterligare en anmälan om koppleri men som ingen är gripen. Ytterligare en anmälan om misstänkt för sexköp av barn är upprättad.

Polisinspektör Charlie Rendahl ledde insatsen.

Vi har haft inre och yttre spaning. Vi har kollat på nätet och sett annonser. Jag vill inte gå in för mycket på hur vi har jobbat men vi har också fått mycket tips, säger Charlie Rendahl.

Hur gick gripandet till?

Det gick lugnt till. Det var i och utanför lägenheter i Jönköping. De misstänkta är svenska medborgare allihop, några från Jönköping, andra från grannkommuner och övriga delar av riket.

Att det blev förra veckan som insatsen gjordes var mer en tillfällighet att den sammanföll med husvagnsmässan på Elmia även om minst en hade koppling dit.

Totalt rör det sig om sex olika kvinnor, några svenska och några från andra europeiska länder. Det utländska tjejerna var, enligt Rendahl, enbart här för att sälja sex.

Under förhören med kvinnorna har man också fått uppgifter som gjort att man inlett en förundersökning om koppleri.

När vi pratar med två av kvinnorna så berättar de att de har någon som styr dem och betalar pengar till, säger Charlie Rendahl.

Enligt honom har nästan samtliga av männen erkänt brott och ska därför få ett strafföreläggande eftersom köp av sexuell tjänst är ett bötesbrott. Några har dock förnekat de fallen kan gå till domstol.

Hur vanligt är det att man kan gripa så här många i en insats?

De som var här från Stockholm var förvånad över att det var så lyckat. De brukar gripa elva stycken på en vecka och här tar vi 13 på några dagar. Det handlar om engagerad och duktig personal och sen har vi fått lite erfarenhet med att jobba med de här brotten, säger Charlie Rendahl.

Han vill också framhålla att polisen har haft ett bra samarbete med socialtjänsten och länsstyrelsen i samband med den här insatsen.

I fredags bekräftade polisen att