Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blåsigt och regnigt i hela Jönköpings län: ”Det värsta har passerat nu”

Ett oväder passerade Jönköpings län under söndagen med starka vindbyar och kraftigt regn. Räddningstjänsten ryckte ut – speciellt under tidiga eftermiddagen – på flera larm om fallna träd över vägar samt översvämningar i fastigheter. – Vi räknar med att det värsta är över nu, säger räddningstjänstens ledningsoperatör vid 19-tiden.

På söndagen blåste och regnade det kraftigt på flera håll i Jönköpings län. SMHI hade utfärdat klass 1-varningar för höga vattenflöden, mycket hårda vindbyar och stora regnmängder.

Till följd av den hårda blåsten föll flera träd över vägar.

– Inga människor har tack och lov skadats, säger räddningstjänstens ledningsoperatör i Jönköping vid 13-tiden på söndagen.

Vid 11.53 kom larm om ett nedblåst träd på E4 ungefär i höjd med Kaxholmen.

– En gran hade fallit över viltstängslet och trädets topp blockerade delar av ett norrgående körfält mot Gränna.

Under söndagsförmiddagen kom det fler larm om nedblåsta träd i trakterna runt Norrahammar, Tenhult, Furusjö, Gnosjö och Sävsjö.

– I Sävsjö blev det en stunds stopp i trafiken på länsväg 128 i höjd med Skrapstad medan trädet togs om hand, säger räddningstjänstens ledningsoperatör om händelsen, vars larm kom 11.57.

Lyktstolpe knäcktes

Vid 16.30-tiden larmades räddningstjänsten till Odengatan i centrala Jönköping. Där hade den hårda blåsten gjort att en lyktstolpe knäckts på mitten och sedan fallit över ena vägbanan.

– Trafiken i riktning mot Asecs påverkades och vi fick som uppdrag att ta bort stolpen, säger räddningstjänstens ledningsoperatör.

Utöver larm om nedfällda träd fick räddningstjänsten rycka ut till ett flertal fastigheter som hade drabbats av vattenskador.

”Koll på väderutvecklingen”

Vid 19-tiden hade vindarna avtagit jämfört med tidigare under dagen. Och larmfrekvensen till SOS hade stadigt minskat.

– Vi håller koll på väderutvecklingen, men vi räknar med att det värsta är över nu. Det blev ungefär som vi hade räknat med – varken mer eller mindre, säger räddningstjänstens ledningsoperatör.

Under söndagskvällen och natten mot måndagen väntas regnet fortsätta falla – om än med en avtagande intensitet. Vindarna beräknas bli mellan 10 och 16 meter per sekund, enligt SMHI. Senare på måndagen kan dock vindstyrkorna nå friska vindar igen, upp till 20 meter per sekund.

LÄS MER: Då väntas stormen Dennis dra in över Västsverige

LÄS MER: Flera tåg ställs in när nya ovädret slår mot Sverige

Med anledning av de starka vindarna valde Trafikverket att stoppa tågtrafiken på sträckorna Halmstad–Jönköping, Vaggeryd–Nässjö, Nässjö–Vetlanda och Nässjö–Hultsfred. Trafiken beräknas återupptas vid klockan 12 på måndagen. Tiden kan dock komma att ändras.

Drygt 200 Eon-kunder i Eksjö kommun blev av med strömmen under söndagen, men vid 22-tiden hade merparten fått tillbaka elen igen.