I dagarna gick ansökningstiden ut för att söka tjänsten som Eksjö kommuns nya hållbarhetsstrateg. Resultatet bör vara något som glädjer de som jagar efter att sätta rätt person på platsen då hela 36 personer sökt tjänsten.

Över förväntan, kommenterar samhällsbyggnadschef Mikael Klaesson.

Och huvuddelen av dem är jätteintressanta potentiella hållbarhetsstrateger i Eksjö kommun. Vi har en del jobb framför oss att välja ut en handfull av dem för en första intervju, berättar han vidare.

Ansökningarna kommer från så spridda delar av landet som Norrland, Göteborg, Stockholm och Malmö utöver närområdet och bland dem, berättar Klaesson, finns både professorer och doktorander.

Det är jättekul att man ser potentialen i den här tjänsten. Vi har varit ganska tydliga med att det är en helt ny och omformad tjänst man kommer till med möjlighet att få forma den. Att kommunen väljer att ta ett kliv framåt i de här frågorna i och med den här tjänsten visar också att den är positiv och framåtsyftande.

Tjänsten som hållbarhetsstrateg kommer egentligen från den tidigare tjänsten som miljömålsamordnare, som i sin tur ersatte den tidigare kommunekologen. Skillnaden, förklarar Klaesson, är ett allt bredare fokus i hållbarhetsarbetet. Samt att tjänsten, även om den ligger under samhällsbyggnadssektorn, kommer stå direkt underställd kommunstyrelsen.

Tidigare handlade det om ren naturvård, nu tar vi steget fullt ut och gör tjänsten koncernövergripande med än mer fokus på sociala och ekonomiska aspekter i hållbarhetsarbetet. Förväntningarna på den här tjänsten är skyhöga, säger Klaesson.

Klaesson räknar med att den nya strategen kan vara på plats i slutet av februari.