Under juli och augusti smittades 106 personer i landet av magsjukan som vållats av tarmbakterien ehec. Bakterien kan orsaka blodig diarré och allvarlig njursjukdom, detta skriver nyhetsbyrån TT som även Aftonbladet skrivit om.

Antalet fall har nu minskat men utbrottet har fortfarande inte förklarats vara över.

– Det är absolut ett av de största utbrotten i landet, säger Anneli Carlander, enhetschef för övervakning och samordning på Folkhälsomyndigheten, till TT.

Ehecutbrott brukar komma i slutet av sommaren då livsmedel är mer känsliga för bakterietillväxt och när nötkreatur rör sig utomhus. Då ökar risken för spridning via miljön. Bakterien finns i idisslarens gödsel och det räcker med att kon har fått lite avföring på huden för att bakterien då kan spridas till människohänder.

Det här utbrottet är ovanligt stort och är även osedvanligt spritt över landet då de drabbade finns i totalt elva landsting och regioner, bland annat i Kronoberg och Västra Götalandsregionen.

– Vi har utrett en lång rad ledtrådar vad gäller livsmedel men utan att kunna ringa in vad det är som har orsakat utbrottet, säger Anneli Carlander, till TT.

Nu försöker myndigheterna att spåra källan via mikrobiologiska analyser och genom intervjuer med de smittade.

– Det är inte alls säkert att vi kommer att komma fram till någonting. Det hade varit jätteintressant och bra att kunna fånga det här, men just nu ser det inte ut som att vi kommer att kunna göra det, säger Anneli Carlander.