Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strandhäll lovar miljarder till vården

Socialminister Annika Strandhäll lovade 545 nya miljoner årligen till länets sjukvård när hon besökte Länssjukhuset Ryhov tidigare idag. Statsbidragen ska gå till bättre cancervård, mer nära vård och till att kapa köerna.

Så här de sista dagarna före valet kom socialministern tAnnika Strandhäll (S) till Jönköping. Hon visades runt på Ryhov och hon fick särskilt en inblick i cancervården där hon träffade delar av personalen.

– Vi har bra vård i landet men ser ju också att det finns problem. Vi står inför stora utmaningar och vi behöver säkra upp för investeringar och resurser för att klara att ha en vård i världsklass, sa hon.

Välkomna pengar

Satsningen ingår i Socialdemokraternas vårdlöfte om 18 miljarder per år under nästa mandatperiod. Drygt 15 miljarder ska verka direkt för invånarna, resten är för särskilda behov inom landstingen och kan alltså också komma till länet.

De 545 miljonerna som utlovas till länet varje år välkomnas av regionrådet Marcus Eskdahl och Rachel De Basso som kandiderar till att bli nytt regionråd.

Bättre arbetsmiljö

– Det betyder att 500 nya medarbetare kan anställas i regionen och personal har en direkt verkan på tillgänglighet. Fler anställda motverkar stress och gör att tid kan frigöras att handleda nyanställda, sa Marcus Eskdahl.

Rachel De Basso, som kandiderar för att bli nytt regionråd, ser satsningarna som viktiga för fortsatt välfärd och en jämlik vård i hela länet.

– Löftena som vi kommer med leder till konkreta förändringar för våra invånare. Till exempel förbättring med att diagnosticera cancer, trygg och säker förlossning och att på allvar bryta trenden med ökad psykisk ohälsa, sa hon.

Fler utbildas

Kompetensförsörjningen är central för utvecklingen och den påverkar direkt sjukvårdens möjligheter, enligt socialministern.

Hur ska landsting och regioner hitta alla som behöver anställas? Det finns vårdpersonal som flyr från jobben för att det är för stressigt och dåligt betalt.

– Vi har byggt ut utbildningar för sjuksköterskor och barnmorskor och även om inte alla platser är fyllda så är det en stadig ökning.

Bättre villkor

– Landstingen kan också förbättra villkoren för att locka personal att stanna och ta nya jobb. Det gäller arbetsmiljön, villkor och löner och jag hörde nyss om ett landsting som hade fördubblat ob-tillägget, sa Annika Strandhäll.

Hur går det med målet att bli oberoende av hyrläkare?

– Det är fortfarande målet men det kan också bli aktuellt med en lagändring och det pågår en utredning som blir klar till nästa halvårsskifte, säger Annika Strandhäll.

Tre områden presenterades särskilt; en bättre cancervård med kortare kö, omställning till mer vård nära patienterna och bättre tillgänglighet med vård i tid. Annika Strandhäll vill ta fram en generalplan för tillgänglighet i samverkan med landsting.

Här i länet är styrs regionen av en allians som inte är så förtjust i riktade statsbidrag, vad tänker du om det?

– En regering har ansvar för att styra utvecklingen av vården, vi lovar investeringar i stället för sänkta skatter. Och vi har också generella statsbidrag.