Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succé för nya partiet i regionen – får vågmästarroll

Nya partiet Bevara akutsjukhusen fick 9,0 procent i valet till regionfullmäktige i Jönköpings län. Socialdemokraterna tappar 8,0 procentenheter och hamnar på 26,4 procent visar det preliminära valresultatet.

När de 204 valdistrikten räknats i valet till regionfullmäktige visar det sig att det politiska landskapet ritats om. Det nya partiet Bevara akutsjukhusen har tagit sig in i den högsta politiska församlingen med god marginal med 9,0 procent.

Sverigedemokraterna ökar, liksom i riksdagsvalet, men i mindre omfattning. Partiet får enligt de preliminära siffrorna 13,6 procent. Det parti som tappar mest i valet till regionfullmäktige är Socialdemokraterna som får 26,4 procent.

Moderaterna förblir näst största parti, med tappar precis som i riksdagsvalet och hamnar på 15,5 procent. Centerpartiet ökar något till 9,5 procent medan Liberalerna och Vänsterpartiet i stod sett står stilla på 3,9 respektive 4,9 procent.

Även Miljöpartiet följer valvindarna på riksplanet och tappar stort. Partiet hamnar på 3,3 procent i valet till regionfullmäktige i Jönköpings län.

Alliansen som under den gångna mandatperioden styrt i minoritet i Region Jönköpings län tappar något i slagstyrka i och med Moderaternas tillbakagång.