LÄS MER: Victor ges jättestöd av SOK

Victor Johansson beskriver sig själv som en målmedveten, positiv och utåtriktad kille som helst äter kebab och tycker om att sova. När han inte simmar, förstås.

Ja, när jag inte tränar så sover jag. Det är så gött, lite som min andra hobby, säger han och skrattar.

Victor sprang nyligen ut från Sandagymnasiet tillsammans med sina klasskompisar men har efter det ett år kvar i skolan. Men till skillnad från andra 18-åringar tillbringar han största delen av sin tid i bassängen. Det är där han trivs bäst, som fisken i vattnet kan man säga.

Man kan ju undra vad det är som är så roligt med att ligga och titta ner på svarta sträck i botten av en pool, men det är någon känsla jag får i vattnet. Man släpper alla andra tankar runt omkring, det är avslappnande, säger han.

Det hela började med att Victors mamma satte honom på babysim och sedan i simskola i femårsåldern. Det var dåintresset väcktes och sedan dess har Victor älskat att simma. Men det var först vid 15 års ålder som han insåg att han faktiskt har stor talang för frisim.

Det var då jag slog igenom. Jag tog tre guld i ungdoms-SMfrån ingenstans. Det var en oslagbar känsla som jag ville uppleva igen.

Att få stå på prispallen i USM var ett av Victors mål. När han nått dit siktade han ännu högre och karriären har sedan dess gått spiktrakt uppåt.

Listan skulle bli alldeles för lång om undertecknad rabblade upp alla mästerskap och tävlingar som Victor deltagit i. Men 2015 blev han svensk mästare för första gången och Victor berättar att det är strävan efter att uppnå de långsiktiga målen som gör att han lyckas hålla motivationen uppe under så lång tid.

Man måste älska det man gör, trots att man har dåliga dagar ibland, det får man ha. Men de långsiktiga målen hjälper en att hålla motivationen uppe och viljan att fortsätta.

Att studera på Sandagymnasiet var ett självklart val för Victor för att kunna ta simningen ett steg längre. I och med skolan bytte Victor klubb från Nässjö, där han är uppvuxen, till Jönköpings Simsällskap.

Med nio träningspass i veckan, med annan träning vid sidan av och med stort fokus på rätt kost, med undantag för en kebab emellanåt, berättar Victor att det inte är ett vanligt tonårsliv han lever.

Det är många som tittar på mig när jag tar mat i matsalen. Man måste ju äta mycket för att orka med, säger han.

Några festnätter och uteliv blir det inte då resultaten av Victors träning skulle påverkas negativt. Trots det tycker han inte att han går miste om någonting.

Det är ju så när man satsar på något. Jag träffar kompisar på träningen och sedan andra på helgerna. Jag känner inte att jag missar någonting, jag har hela livet på mig att festa. Simningen går ju bra nu och tar mig över hela världen, jag får se väldigt mycket, berättar han.

Simkarriären har hittills tagit Victor till 23 olika länder. Kanada, Frankrike och Ungern är några av dem och Victors familj reser ofta med på olika tävlingar och mästerskap för att stötta och heja på honom.

Det hade inte gått utan min familj. De stöttar mig till hundra procent, säger han.

Victor kom nyligen hem från ett träningsläger i Spanien och han har många minnen från olika delar av världen.

Det häftigaste landet jag varit i är nog Abu Dhabi. Där hade jag min första tävling på öppet vatten. Vi var 80 personer som simmade 10 kilometer. Man kände sig lite misshandlad efteråt. Det blir en del slag när så många simmar samtidigt, berättar Victor och skrattar.

Förra året blev Victor uttagen till SOK:s topp- och talangprogram vilket innebär att Svenska Olympiska Kommittén ser Victors potential i att kunna ta sig till final eller ta en medalj i kommande OS. Stödet har gett honom helt andra förutsättningar för att kunna satsa på simningen.

Det kändes helt underbart. Det innebär att jag får ekonomsikt stöd, kostrådgivning, hjälp med träningen och massa annat. Det gör att jag verkligen kan satsa, säger han.

Victor kväver en gäsp och ler, jetlagen gör sig påmind efter USA-resan som han kommit hem ifrån dagen innan vi ses för intervjun.

På andra sidan Atlanten, i San Francisco närmare bestämt, har han varit och tittat på college som han hoppas komma in på efter sina fyra år på Sandagymnasiet. Förhoppningarna är att få ett stipendium genom simningen och därmed kunna studera på Stanford nästa år.

Det vore ju superhäftigt! Jag kan tänka mig att bo där, säger han.

Med 17 SM-guld, flera medaljer i JEM, tävlingar med landslaget och deltagande i både EM och VM (för att trots allt rabbla upp några) har Victor samlat på sig många erfarenheter i ryggsäcken när han nu siktar mot drömmen: Att stå på prispallen i OS i Tokyo, Japan 2020.

Vad som helst kan hända, men man måste tro på en medalj. Gör jag inte det har jag redan ställt in mig på det och då går det inte. Att ta en medalj i OS skulle vara en dröm som går i uppfyllelse, säger han.

LÄS MER: Fortsatt många medaljer till JSS på SM