Victor Johansson vann före Elfsborgs Adam Paulsson och Helsingborgs Simon Plato. Det var andra gången som en svensk simmade 1 500 meter fritt på under 15 minuter.

– Jag förstår inte riktigt vad jag ställt till med. Folk stod upp och bar fram mig, grym känsla, kommenterar 18-årige Victor Johansson.

– Jag visste att jag hade kapaciteten, men att göra det är en helt annan sak. Nu gick jag ut hårdare än jag brukar, det fick bära eller brista, fortsätter han.

Johansson fixade under måndagen också en plats till VM i kortbana på 1 500 meter fritt i och med SM–guldet. Sedan tidigare hade han kvalificerat sig till världsmästerskapet, som avgörs i Kanada i december, på 400 meter frisim.

Men det var inte bara Victor Johansson som hade framgångar i bassängen under måndagen. Hanna Eriksson, också bördig från Nässjö och precis som Johansson numera tävlandes för Jönköping, slutade tvåa på 200 meter fritt.

JSM–guld blev det för Jönköpings damer på 4X50 meter medley med Lova Andersson, Klara Thormalm, Hanna Eriksson och Alma Thormalm. Systrarna Thormalm kommer ju från Vetlanda.

Sist men inte minst så fixade Forserumskillen Daniel Forndal, också tävlandes för Jönköping, ett JSM–brons på 50 meter fritt. Forndal var även med i lagkappslaget som tog silver över 100 meter.

SM på Eriksdalsbadet i Stockholm avslutas under tisdagen.